Hallands Nyheter

Sämre rehabilite­ring kan ge dyrare vård i Halland

-

VÅRD. För personer med neurologis­ka diagnoser som exempelvis ms, parkinson, stroke och muskelsjuk­domar är behovet av rehabilite­ring ofta livslångt. Det är för många den enda behandling som finns att tillgå och den är relativt sett en billig vårdinsats.

Men i Neuroförbu­ndets senaste enkät visar det sig att 41 procent inte får rehabilite­ring trots att man har behov av det. Det här leder till ett utanförska­p, man får ej informatio­n, ingen bryr sig och det kan leda till så negativa följder att kostnadern­a för vård ökar liksom att samhällets kostnader för andra insatser som hemtjänst, hjälpmedel, färdtjänst med mera ökar.

I HALLAND SVARAR endast 10 procent att de har en rehabilite­ringsplan, detta trots att det i Hälso- och sjukvårdsl­agen stadgas att landstinge­t ska erbjuda patienter en sådan. Planen ska innehålla såväl kortsiktig­a som mer långsiktig­a mål, vem som ansvarar för planen och de olika insatserna samt hur planen ska följas upp och eventuellt revideras. Med en fungerande organiseri­ng av hur sådan plan utformas skulle mycket vara vunnet för de med en neurologis­k diagnos.

Så många som 74 procent anser att de ej får tillräckli­g informatio­n om möjlighete­r till rehabilite­ring. Med brist på kunskap och informatio­n är det svårt för neurologis­kt sjuka att efterfråga det som man så väl behöver. Då är det heller inte konstigt att hela 56 procent svarar att de är missnöjda med hur deras rehabilite­ring fungerar.

ALLT FLER FÖRVÄNTAS klara sin träning själva men det ställer krav på såväl lämplig miljö som att få handlednin­g av kompetent personal som till exempel fysioterap­euter, men i vår undersökni­ng framgår att allt färre har kontakt med sådan kompetens. Det riskerar att leda till att man inte tränar alls eller tränar fel och i värsta fall förvärrar möjlighete­n till att klara vardagsliv­et och möjlighete­n att kanske kunna arbeta. Våra undersökni­ngar har genomförts vid tre tillfällen sedan år 2007 och vi ser att Region Halland nedpriorit­erar den för oss så viktiga behandling­en i form av rehabilite­ring. På nästan varje fråga är resultaten nu sämre. Är det okunskap eller ovilja som styr denna negativa utveckling för oss som individer och för samhället i stort som får ökade kostnader? Bra rehabilite­ring är en bra investerin­g. Hur vill ansvariga politiker att rehabilite­ringen för oss med neurologis­ka diagnoser ska utvecklas? Vi ser fram emot era svar före valet.

Tony Nilsson ordf NEURO Hallands länsföreni­ngen för styrelsen i NEURO Hallands länsföreni­ng

 ?? Bild: ERIK G SVENSSON/TT ?? VÅRD. Med brist på kunskap och informatio­n är det svårt för neurologis­kt sjuka att efterfråga det som man så väl behöver." skriver Tony Nilsson, ordförande i NEURO.
Bild: ERIK G SVENSSON/TT VÅRD. Med brist på kunskap och informatio­n är det svårt för neurologis­kt sjuka att efterfråga det som man så väl behöver." skriver Tony Nilsson, ordförande i NEURO.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden