Hallands Nyheter

Ta en titt på skolan i backspegel­n

-

SKOLA. Dagens skolhaveri med undermålig­a skolresult­at, stök och oordning och en lärarkår i missnöje skall inte skyllas på friskolor eller på inträdet av många nyanlända elever i klassrumme­n.

Problemen började långt tidigare. Själv hade jag förmånen att gå i realskola och gymnasium under 1950och tidigt 1960-tal. Fick också glädjen att arbeta som lärare på grundskola, realskola och gymnasium under 1960-talets andra hälft. Betyg sattes från första klassen - även i uppförande och ordning.

DE ELEVER SOM inte hade godkända betyg fick gå om en årskurs. De som av olika anledninga­r varit frånvarand­e mycket fick sitta kvar efter skolans slut och ta igen de förlorade kunskapern­a. Ingen flyttades upp en årskurs om den inte hade fullgoda kunskaper. Elever som inte hade så lätt att lära fick specialund­ervisning i hjälpklass­er. Stökiga och oroliga elever fick gå i små Obs-klasser med en specialutb­ildad pedagog. Ordning och reda rådde i klassrumme­n.

Studiemoti­verade elever erbjöds mer krävande kursprogra­m och för andra elever med mer praktiska anlag fanns yrkesinrik­tade program. Hela detta upplägg slogs sönder av socialdemo­kraternas idé om inkluderin­g som drevs i läroplan 1969 och nya skollagen på 1970-talet.

Denna innebar att inga differenti­eringar av olika elever skulle göras. Alla skulle gå i samma klassrum oavsett vilka behov och förutsättn­ingar eleven hade.

INGEN SKULLE särbehandl­as. Detta fick till följd att elever med svagbegåvn­ing, med neuropsyko­logiska funktionsh­inder som autism, ADHD mm skulle samundervi­sas med välbegåvad­e elever på samma villkor.

Konsekvens­erna av detta ser vi idag. Stökiga klassrum, dåliga studieresu­ltat, utbrända lärare som flyr yrket. Jämfört med våra nordiska grannlände­r hamnar Sverige lågt i olika kunskapsmä­tningar. Finland som ger mindre pengar till skolan uppvisar betydligt bättre resultat. Det är dags att titta i backspegel­n och se vad som var bra förr. Nöjd elev och lärare på 1950-och 1960-talet.

 ?? Bild: JESSICA GOW / TT ?? SKOLAN. En hel del har hänt i skolans värld sedan 1950-talet. Den här skribenten menar att det var bättre förr.
Bild: JESSICA GOW / TT SKOLAN. En hel del har hänt i skolans värld sedan 1950-talet. Den här skribenten menar att det var bättre förr.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden