Hallands Nyheter

SPI vill ha demensby i Varberg

- JENNIE PERSSON 010-471 50 26 jennie.persson@hn.se

En demensby skulle öka omsorgen för dem som drabbas av sjukdomen menar SPI Välfärden. Partiet ser exempel från Danmark som förebild.

Inför en demensby i Varberg. Det skriver SPI Välfärden i en motion och som förebild står Bryggeri Svendborg Demensby i Danmark som partiet har besökt. Nu föreslår man alltså att Varbergs kommun inför en liknande modell, berättar Margareta Käll, ledamot i SPI Välfärden.

– Det var ett mycket bra ställe vi besökte och deras upptagning­sområde var hela Danmark. Vi skulle vilja börja med Varberg men jag tycker egentligen att vårt upptagning­sområde borde vara hela Halland. En demensby hade passat ypperligt i Varberg eftersom vi vet att många äldre har besvär med demens, säger hon.

”Vi vet att många äldre har besvär med demens.”

MARGARETA KÄLL ledamot SPI

Margareta Käll ger exempel på hur demensbyn skulle kunna vara utformad, till exempel vill man att de personer som bor där inte ska kunna ta sig därifrån utan sällskap. Dessutom skulle vården vara anpassad.

– I dag får de med demens bo på vanliga boenden och får inte riktigt den omvården som en dement människa behöver. Var skulle demensbyn placeras?

– Vi har lite stirrat oss blinda på Östergårde­n. Det ligger lite för sig själv men samtidigt i samhället. Vi vet egentligen inte om det är möjligt, men det är ett önskemål.

Margareta Käll påpekar att frågan om omsorgen för äldre personer måste tas på större allvar.

– Det här är en stor fråga. Men jag vet inte om kommunfull­mäktige i den här stan är beredda att ta till sig oron för de dementa, det är den uppfattnin­gen jag har.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden