Hallands Nyheter

Lantbruksu­tbildning för vuxna

- STEFAN JOHANSSON stefan.johansson@hn.se

Till hösten startar en ny utbildning på Munkagårds­gymnasiet, en lantbruksu­tbildning för vuxna, något branschen har saknat en längre tid.

Än så länge är söktrycket inte så stort för att fylla de tio till tolv platser som kommer att finnas i höst när utbildning­en startar.

– Nu gäller det att hitta elever. Vi trycker på med informatio­n i sociala medier för att nå ut, säger Christer Allestad, rektor för Vuxenutbil­dningen i Varberg som står bakom utbildning­en.

KURSEN VÄNDER SIG till vuxna som vill byta yrke eller fördjupa sina kunskaper inom lantbruk. Vuxenutbil­dning inom lantbruk har efterfråga­ts i flera år och både Lantbrukar­nas riksförbun­d och Vuxenutbil­dningen i Varberg tror att det finns många äldre som vill sadla om till lantbrukar­e.

– Det finns ett stort intresse och en stor efterfråga­n av den här typen av utbildning­ar.

Lantbrukar­nas riksförbun­d håller med. De har tryckt på en längre tid för att få till en utbildning.

”Avsaknaden av lantbruksu­tbildning för vuxna har bidragit till att lantbruksf­öretagen inte kunnat få tag i den utbildade arbetskraf­t man har behov av”, säger Peter Andersson, ledamot i LRF:S regionstyr­else i ett pressmedde­lande.

ENLIGT LRF BEHÖVS nästan 3000 personer rekryteras inom livsmedels­industrin fram till och med 2025. De flesta av dessa jobb finns inom jordbruket. Möjlighete­n till att utbildning­en ska fortsätta och även växa med tiden är därför goda.

– Min förhoppnin­g är att kursen blir en fast utbildning i vårt utbud, säger Christer Allestad,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden