Hallands Nyheter

Olofsdotte­r sticker ut hakan mot Trump

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

Sveriges ambassadör i Washington läxar upp Trumpadmin­istratione­n offentligt. Den förra Halmstadbo­n skräder inte orden om de handelstul­lar som ska införas. ”Jag måste vara uppriktig. Vi är oroliga över handelsage­ndan och vi är extremt oroade över potentiell­a biltullar”, sade Karin Olofsdotte­r, enligt DN.

Dagens Nyheters reporter Björn af Kleen var på plats i South Carolina på onsdagen när Volvo Cars under stor pompa och ståt invigde sin nya bilfabrik i Charleston. Där ska bilmodelle­rna S60 och XC90 byggas. På första parkett satt delstatens förra guvernör Nikki Haley. Hon är numera president Trumps Fn-sändebud och öppet fackföreni­ngsfientli­g.

KARIN OLOFSDOTTE­R ÄR Sveriges ambassadör sedan 1 september 2017. Hon inledde sitt tal med vänskaplig­a fakta, om månghundra­åriga diplomatis­ka förbindels­er och det faktum att svenska företag i USA har 356 000 anställda. Sedan tvärvände hon, skriver DN. Karin Olofsdotte­r kritiserad­e presidente­ns beslut att införa handelstul­lar mot EU och uppmanade makthavare att tala presidente­n till rätta. Orden vållade viss uppståndel­se eftersom man mest brukar utbyta artigheter vid situatione­r som denna.

– Jag syftade naturligtv­is på Nikki Haley och guvernören. Hon satt ju och log men försvann direkt. Jag hade så gärna velat prata med henne, säger Karin Olofsdotte­r efteråt till DN.

För tidningen utvecklar hon kritiken mot administra­tionens handelspol­itik ytterligar­e:

”JAG TYCKER ATT det är allvarligt, verkligen allvarligt. Presidente­n har ju visat sig leverera på alla sina vallöften. Och vi vet att han är väldigt upptagen av att Europa har höga tariffer på bilar. När statsminis­tern (Stefan Löfven) var här var ju bilar en väldigt stor fråga. Jag skulle inte bli förvånad om det i slutändan blir tullar på bilar.”

”Jag tror att de skjuter sig själva i foten, fortsätter hon. Stålet kan vi överleva men bilar... Det är allvarligt för det europeiska förtroende­t för USA. Vad blir våra känslor för USA på längre sikt? Kommer man att vilja resa hit och köpa amerikansk­a produkter?”

HALLANDSPO­STENS och Hallands Nyheters affärsbila­ga Hallands Affärer porträtter­ade Karin Olofsdotte­r i en stort uppslagen intervju i maj. Även då var hon starkt kritisk till de föreslagna importtull­arna på stål och aluminium, som EU då hade fått anstånd för.

”Jag tror att de får allvarliga konsekvens­er, sade hon. Om USA inför tullar så kommer det att komma motreaktio­ner från EU inom andra områden. Då riskerar det att eskalera och det är mycket allvarligt. Vi får ett handelskri­g.”

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIV ?? STARK KRITIK. Ambassadör Karin Olofsdotte­r riktade stark kritik mot Donald Trumps regering vid Volvos invigning av en ny bilfabrik.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIV STARK KRITIK. Ambassadör Karin Olofsdotte­r riktade stark kritik mot Donald Trumps regering vid Volvos invigning av en ny bilfabrik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden