Hallands Nyheter

11,5 miljoner satsas på välfärdste­knik i Halland

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Robotar som påminner om att medicinen ska tas och en matta som signalerar när du kliver upp ur sängen. Regeringen ger Halland 11,5 miljoner kronor i stöd för välfärdste­knik.

När befolkning­en blir allt äldre och bristen på vårdperson­al är stor kommer välfärdste­kniken väl till pass. Välfärdste­knik kan vara robotar som påminner om när läkemedel ska tas och också hjälper till att dosera rätt. Det kan också vara kommunikat­ion mellan personal och vårdtagare via videosamta­l.

REGERINGEN HAR AVSATT 350 miljoner kronor i stöd för välfärdste­knik till den kommunala äldre- och funktionsh­inderomsor­gen. Nu har pengarna fördelats och kommuner i Hallands län får dela på 11 512 919 kronor.

Enligt barn-, äldre- och jämställdh­etsministe­r Lena Hallengren kan personer med funktionsn­edsättning och äldre personer vara mer delaktiga, mer självständ­iga och uppnå högre livskvalit­et med hjälp av välfärdste­knik. Arbetsmilj­ön för dem som jobbar inom socialtjän­stens verksamhet­er kan också bli bättre.

SOCIALSTYR­ELSEN I UPPDRAG att fördela pengarna under 2018. Pengarna ska göra nytta både inom äldreomsor­gen men även inom omsorgen om personer med funktionsn­edsättning.

Andra exempel på välfärdste­knik är larmmattor som signalerar när en person har gått upp ur sängen, positioner­ingslarm som visar var en person befinner sig som gått vilse och mobil journalför­ing för personalen. HALLAND

 ?? Bild: BENGT ÖBERG/ARKIV ?? SER FÖRDELAR. Lena Hallengren, barn-, äldre- och jämställdh­etsministe­r, framhåller att satsningen på välfärdste­knik kan ge högre livskvalit­et.
Bild: BENGT ÖBERG/ARKIV SER FÖRDELAR. Lena Hallengren, barn-, äldre- och jämställdh­etsministe­r, framhåller att satsningen på välfärdste­knik kan ge högre livskvalit­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden