Hallands Nyheter

Kultbilen Tjorven – älskad och hatad

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Tjorven var en vanlig syn på våra gator för snart 50 år sedan. Nu har den blivit kult och bara ett tiotal finns i trafik numera. En av dem rullar i Falkenberg.

– Man får så många roliga kommentare­r. ”Vad ska man med en så ful bil till?”. Men jag tycker att den är söt, säger Lotta Nilsson på Vi Möbler.

Hon och maken Jana var på cykelsemes­ter på Ven förra året då de fick syn på den udda bilen som dessutom visade sig vara till salu. Paret tyckte att den såg rolig ut och skulle passa perfekt som firmabil för kortare turer i hemstaden.

Kruxet var att en göteborgar­e redan fått lov att köpa bilen. Men han backade ur och Tjorven hamnade i Falkenberg. Där har Nilssons upptäckt många roliga finesser med sitt nyförvärv.

– Den har bara en växel och går lika fort fram som baklänges. Men instruktio­nsboken rekommende­rar att man inte ska köra när det blåser mycket ute. Då kan bilen välta, säger Jana med ett leende.

Han har lyckats få upp bilen i 80 kilometer i timmen.

– Då kände jag att det gick fort. Det smäller, dönar och brötar i den och det känns som att bilen ska välta när man tar svängarna.

HN bjuds på en provtur och när man kommer upp i 50 upplevs det nästan som att det går dubbelt så fort. Mycket riktigt låter det också en hel del om bilen med jämna mellanrum.

MEN MAKARNA NILSSON älskar sin udda bil och har inga planer på att göra sig av med den. Folk fotogra-

ferar och filmar den med jämna mellanrum.

– Förra året på Wheels & Wings var det många raggarbila­r som körde förbi och en del körde fram och ställde sig bredvid. Då såg den ännu löjligare ut, förklarar Lotta och brister ut i skratt.

Bilen fick sitt namn när en brevbärare skulle testköra för Postens räkning. Hans omdöme var att den var lite ”tjorvig” att köra.

Med åren har Tjorven blivit en kultbil. Numera finns till och med ett Tjorvenmus­eum i Rockneby, strax norr om Kalmar. Det startades för två år sedan och har öppet juni–augusti.

– NÄR JAG startade det här blev jag utskrattad men intresset har verkligen vänt. Vi är inne på tredje året nu och har ungefär tusen besökare i veckan, berättar grundaren Jimi Essén.

– Min fru har samma passion för bakning som jag har för bilar och kombinatio­nen med kaféet har blivit jättepopul­ärt.

Jimi vet förstås allt som är värt att veta om bilen som var den första han körde i sin ungdom.

HAN ÄR KYLTEKNIKE­R och deltidsbra­ndman med museet som en rolig hobby. Han köper eller får bilar hela tiden och bygger om dem på olika teman. Till exempel finns Tjorven nu både som brandbil och polisbil.

– Brandbilen gjorde jag som ett aprilskämt när man skulle lägga ned deltidssta­tioner i Kalmar. Varje brandman skulle ha en egen bil och utgå från hemmet. Den har inbyggd vattentank och all utrustning som en riktig brandbil har. Jag tycker att skämtet blev väldigt lyckat och det finns ett tv-klipp på Youtube, förklarar Jimi Essén.

Han är medveten om bilens brister och brevbärarn­a var inte överdrivet förtjusta i fordonet som slutade att användas av Posten i mitten av 1970-talet.

– Det går att få upp den 100. Men då kör man med livet som insats och det är inte bekvämt. 60–80 är mera lagom.

– Jag ska inte försvara dem in i döden bara för att jag älskar dem. De var bullriga och kalla att köra på vintern. Men det är en fiffig konstrukti­on som med sina många praktiska lösningar också var före sin tid. Men jag tycker ändå att de fått oförtjänt dåligt rykte, säger Jimi Essén om favoritbil­en.

Själv har han samlat på sig cirka 45 stycken och kan nästa år fira att favoritbil­en fyller 50 år.

 ??  ?? UDDA FIRMABIL. Numera finns bara ett tiotal exemplar kvar i trafik. Lotta och när de ser den. Antingen älskar eller hatar dem den”, konstatera­r paret.
UDDA FIRMABIL. Numera finns bara ett tiotal exemplar kvar i trafik. Lotta och när de ser den. Antingen älskar eller hatar dem den”, konstatera­r paret.
 ?? Bild: MÅRTEN SAMUELSON ?? Jana Nilsson köpte sin Tjorven förra året och nu väcker den uppmärksam­het i Falkenberg. ”Brevbärare blir nostalgisk­a
Bild: MÅRTEN SAMUELSON Jana Nilsson köpte sin Tjorven förra året och nu väcker den uppmärksam­het i Falkenberg. ”Brevbärare blir nostalgisk­a
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ANNORLUNDA BIL. Motor och drivlina var samma som DAF 44 men med en helt annorlunda kaross tillverkad­e i det nya materialet glasfiber.
ANNORLUNDA BIL. Motor och drivlina var samma som DAF 44 men med en helt annorlunda kaross tillverkad­e i det nya materialet glasfiber.
 ??  ?? FÄRGVAL. Originalfä­rgen på sätena var inte rosa och valdes av Lotta. Jana som kör bilen hade valt en annan kulör...
FÄRGVAL. Originalfä­rgen på sätena var inte rosa och valdes av Lotta. Jana som kör bilen hade valt en annan kulör...
 ??  ?? TREDJE STÖRST. Efter Saab och Volvo är lilla Tjorven den svenska bil som tillverkat­s i störst upplaga.
TREDJE STÖRST. Efter Saab och Volvo är lilla Tjorven den svenska bil som tillverkat­s i störst upplaga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden