Hallands Nyheter

Island vill åter flyga osedda

- NUMMELIN/TT

Välkomna att underskatt­a oss, hälsar lilla Island inför fortsättni­ngen av fotbolls-vm. En vinst mot Nigeria ger slagläge för en åttondelsf­inal – och en statistik som bara tvåfaldiga världsmäst­arna Uruguay kan matcha.

Hårda som klippor, rena Atlantvall­en, tuffa som vikingar. Lovorden om det isländska försvarssp­elet i både EM 2016 och i Vm-premiären mot Argentina når ständigt nya höjder.

Islänninga­rna suger glatt i sig omdömena, med ett stadigt växande självförtr­oende.

– Vi kan stå emot tryck i 90 minuter, det är inga problem, säger mittbacken Kári Árnason.

Efter 1–1 mot Argentina i premiären väntar nu Nigeria i Volgograd på midsommara­fton. Och sannolikt en likadan matchbild.

– Troligen kommer vi inte att ha så mycket boll. Det blir likadant på många sätt, även om de har ett väldigt annorlunda lag (jämfört med Argentina). De är stora och kan göra det svårt för oss, säger Halldórsso­n.

ATT ISLAND NU får räknas som favoriter vill spelarna absolut inte hålla med om.

– Det är väl 300 miljoner eller så som bor i Nigeria (egentligen runt 200 miljoner). Det är ett jättestort land och de har bra erfarenhet och är ett etablerat landslag. Så vi blir inte ”overdog” i den matchen. Vi är alltid underdog och vi trivs bra med det, säger Árnason.

Seger mot Nigeria ger Island ett utmärkt läge att nå åttondelsf­inal. Som kuriosa kliver man i så fall dessutom upp som klar tvåa i VM:S maratontab­ell per capita. Island är redan det särklassig­t minsta land som har spelat fotbolls-vm och det räcker med en poäng för att klättra förbi exempelvis Danmark och Holland räknat i Vm-poäng per invånare.

SUVERÄN I DEN statistike­n är annars Uruguay, som vunnit dubbla Vm-guld genom åren, trots en folkmängd på bara 3,5 miljoner.

Mittbacken Ragnar Sigurdsson ser annars fram mot ett lite mer offensivt Island mot Nigeria.

– Jag hoppas att vi kan anfalla lite mer, så lite högre upp med hela laget. Vi går in för att vinna. Vi ska vidare. Vi har gjort det i EM så vi vet att vi kan göra det här också, säger Sigurdsson.wiktor

 ?? Bild: ALBERT GEA/TT/ARKIV ?? NY SUCCÉ. Hannes Halldórsso­n räddade Leo Messis straff senast mot Argentina.
Bild: ALBERT GEA/TT/ARKIV NY SUCCÉ. Hannes Halldórsso­n räddade Leo Messis straff senast mot Argentina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden