Hallands Nyheter

Ingen panik – katten går att radera

- SOCIALA MEDIER

Din vän har skrivit ett finstämt inlägg om sin mormors begravning. Du vill skriva något deltagande men lyckas i stället få ut en animerad katt som skriker OH MY GOD. Och det går inte att ta bort den! Eller jo, det gör det.

Jag ser det i mitt flöde på Facebook varje dag. Människor lägger ut saker som är fel på ena eller andra sättet. De förstår inte att de kan redigera eller ta bort sina inlägg och kommentare­r utan börjar i stället ursäkta sig och skriva rättelser i nya kommentare­r.

Speciellt när det gäller pinsamma animerade Gif-bilder och emojis drabbas folk av panik och är övertygade om att bilderna hoppat in av sig själva och inte går att få bort.

De hoppar inte in av sig själva. Du kommer åt en ikon med fingret, kanske när du håller på med mobilen samtidigt som du gör något annat.

De flesta som ser en sån där animation i fel sammanhang förstår att det är ett misstag.

I stället för att skylla på barnen eller hundvalpen eller någon mystisk mobilförba­nnelse som vilar över just dig kan du bara radera den olämpliga bilden.

FÖR ATT REDIGERA ett vanligt inlägg håller du fingret (eller klickar med datormusen) på tre små punkter i högerkante­n. Då får du upp en meny där du kan välja om du vill radera eller redigera. Om du redigerar kan andra senare se hur det ändrats genom att välja Visa redigering­shistorik. Är det något du vill ha bort helt ska du alltså välja radera.

På kommentare­r syns inte de där prickarna alltid. I datorn visas prickarna när du för muspekaren till höger om kommentare­n. I mobilen håller du ned fingret på kommentare­n eller i det vita utrymmet vid sidan om den för att få fram menyn med valet att redigera eller slänga.

NÄR KOMMENTARE­N ÄR en gifbild som fyller hela utrymmet på bredden kan det vara svårt att förstå var man ska trycka i mobilen. I en del mobiler fungerar det att hålla fingret på själva bilden, men inte i alla. Då trycker du på det vita smala fältet under bilden.

Får du inte till det heller? Lugn. Det finns ett sätt som alltid funkar. Gå till din profil och välj att visa aktivitets­loggen (finns under Mer om du inte ser den i mobilen). Där ser du allt du gjort i tidsordnin­g och kan ändra och radera.

 ??  ?? @wieselgren på Twitter Eva Wieselgren
@wieselgren på Twitter Eva Wieselgren
 ??  ?? INTE ALLTID KUL. Har du lagt in en lustig katt på fel ställe? Du behöver inte skriva tre ursäkter eller gå i kloster eller lämna landet. Bara ta bort den. I datorn ser det ut som till vänster, Iphone och android till höger.
INTE ALLTID KUL. Har du lagt in en lustig katt på fel ställe? Du behöver inte skriva tre ursäkter eller gå i kloster eller lämna landet. Bara ta bort den. I datorn ser det ut som till vänster, Iphone och android till höger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden