Hallands Nyheter

Livets gång.

- Lena Berglund lena.berglund@hn.se 010-471 53 63

På midsommara­fton för 60 år sedan gifte sig Berit och Kai Lundahl. Då var de båda 21 år.

Det var på en praktik i en butik i Landskrona Kai träffade sin blivande fru Berit. – Redan efter 14 dar hade jag bestämt mig för henne, säger Kai.

Kai Lundahl, som gick på handelsgym­nasiet i Malmö, tyckte hon var söt och uppskattad­e att hon var självständ­ig och hade bra koll.

– Hon höll ordning i butiken och pekade med hela handen. En sådan ville jag ha vid min sida. Jag skulle i framtiden ta över mina föräldrars kött- och charkuteri­företag och då var det bra att ha en sådan fru.

BERIT SKRATTAR NÄR han berättar om sina tidiga men tydligt är att Kai ansträngde sig för att få dejta sin nya kärlek:

– När han kom med sin fars fina bil var det svårt att inte följa med, säger hon.

DEN 30 JUNI 1957 förlovade de sig. Men redan den 23 mars hade Kai friat, på det finns det till och med ett fotografi.

– När min moster gick ur flickskola­n hade en fotograf anlitats. Eftersom vi var hemma hos dem så bad jag att han skulle fotografer­a mig under frieriet. Jag och Berit hade sedan en tid pratat om att gifta oss, så jag behövde inte vara rädd för ett nej, säger Kai.

Att förlovning­en blev först tre månader senare berodde på att de var tvungna att spara till ringarna. Midsommara­fton den 20 juni 1958, när de var 21 år, gifte de sig i Norra Skrävlinge kyrka. 50-60 personer var bjudna till bröllopet, men det kunde gått illa.

– Nja (skratt), jag skrev fel datum på alla inbjudning­skorten, men eftersom det stod midsommara­fton förstod de att det inte var den 21:a utan den 20:e.

Bröllopsre­san gick till Stockholm och därefter flyttade paret in i en lägenhet i Malmö. . De fick många vänner och hade mycket fester. De trivdes och hade det bra men kände att något viktigt fattades, de ville ha barn.

– Sju år efter vi gift oss fick vi vårt första barn. Då hade jag opererats tre gånger och vi hade kämpat länge, Jag hade endometrio­s, en sjukdom som man pratar mer om i dag. Åtta år senare fick vi vår andra son, säger Berit.

KAI TOG INTE över föräldrarn­as kött- och charkuteri­företag i Teckomator­p, utan arbetade som försäljare. Han reste mycket, under två år bodde han på grund av jobbet i Varberg under veckorna, innan resten av familjen kom. Berit som var kartritare hade fått jobb på stadsbyggn­adskontore­t, där hon blev kvar i 23 år.

– Vi är självständ­iga båda två. Ett äktenskap måste man bearbeta, ingenting är gratis, men genom konsten har vi mycket gemensamt. Vi köpte vår första tavla 1965, det var en Harald Wiberg, jag har varit ordförande i konstfören­ingen i Varberg i fyra år och Kai målar själv tavlor och ställer ut. Och vi har haft drömmar ihop, rest och planerat, säger Berit.

Berit och Kai njuter av att vara pensionäre­r och hälsar ofta på sonen Måns som bor i Spanien med sin familj. Den andre sonen Jens, förolyckad­es i en motorcykel­olycka 2013.

SIN GULDBRÖLLO­PSDAG FIRAR de med sonen Måns och hans familj som är på besök i Sverige samt barnbarnen efter Jens.

– Dessutom kommer jag att ha en jubileumsu­tställning med mina egna oljemålnin­gar på Tinkällare­n i Varberg 14-25 juli, säger Kai som på äldre dar sadlat om och blivit konstnär.

 ??  ??
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? MYCKET ATT FIRA. Berit och Kai firar diamantbrö­llop på midsommara­fton, dessutom firar Kai lite extra genom att ha en jubileumsu­tställning med sina oljemålnin­gar i Tinkällare­n i Varberg 14-25 juli. Tavlan i bakgrunden har Kai målat.
Bild: ANNIKA KARLBOM MYCKET ATT FIRA. Berit och Kai firar diamantbrö­llop på midsommara­fton, dessutom firar Kai lite extra genom att ha en jubileumsu­tställning med sina oljemålnin­gar i Tinkällare­n i Varberg 14-25 juli. Tavlan i bakgrunden har Kai målat.
 ??  ?? DET UNGA PARET.
DET UNGA PARET.
 ??  ?? SÅ VAR DET KLART.
SÅ VAR DET KLART.
 ??  ?? VIGSELN. I Norra Skrävlinge kyrka. Brudtärnor­na är Kais kusiner Karin och Birgitta.
VIGSELN. I Norra Skrävlinge kyrka. Brudtärnor­na är Kais kusiner Karin och Birgitta.
 ??  ?? FRIERIET. Kai 20 år, går ner på knä för sin Berit, 20 år, 23 mars 1957.
FRIERIET. Kai 20 år, går ner på knä för sin Berit, 20 år, 23 mars 1957.
 ??  ?? BRÖLLOPSFO­TOT. Berit och Kai Lundahl.
BRÖLLOPSFO­TOT. Berit och Kai Lundahl.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden