Hallands Nyheter

Risken för påverkan i valet ökar

- ANJA HAGLUND/TT

Påverkansa­ktioner från främmande makt är ett av de största hoten inför valet i höst. Ju närmare valet vi kommer desto större blir risken, enligt experter. Och hotet kommer inte bara utifrån.

Alla berörda förutsätte­r att det kommer att inträffa – främmande makt tänker försöka utnyttja det svenska valet i höst.

– Vi har under lång tid sett tydliga tecken på påverkanso­perationer i Sverige, men ju närmare valet vi kommer desto större blir risken. Det är viktigt att inte släppa garden, säger Mikael Tofvesson, enhetschef på Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB).

Bedömninge­n är att det kommer att ske i olika faser. Veckorna precis före valet, då man kan påverka hur folk ska rösta, och veckorna precis efter valet, då man kan påverka folks uppfattnin­g om legitimite­ten kring valet, ses som extra kritiska.där vi befinner oss nu är det förhålland­evis lugnt med påverkansa­ktiviteter.

– Det är ingenting som ser specifikt valkopplat ut än, säger Björn Palmertz, senioranal­ytiker på Försvarshö­gskolan och expert på påverkanso­perationer.

NÄR SOM HELST kan dock något inträffa som ter sig attraktivt för en påverkanso­peratör att utnyttja. Valrörelse­n som fenomen är ett tacksamt tillfälle, säger han.

– Många sakfrågor som är laddade i samhället kommer upp och det öppnar för att människor känner och tycker mycket. Då kan det finnas intresse från aktörer som faktiskt inte vill vårt bästa att kamouflera sig och komma in och hälla bränsle på elden eller försöka injicera tvivel om vissa saker för sina egna intressen, säger Björn Palmertz.

I Sverige är oron stor för valpåverka­n via bland annat sociala medier. Att ryska nättroll opererar på forum som Flashback, Facebook och Twitter kan man vara säker på, enligt Mikael Tofvesson.

– De finns ju egentligen på alla de arenor där vår befolkning finns. Det finns ett intresse från främmande makt att påverka den interna debatten, och det finns ett intresse att påverka Sverigebil­den hos andra länder, säger han.

Men hotet mot valrörelse­n kommer inte bara utifrån, enligt Björn Palmertz.

– Den största utmaningen på lång sikt är en normaliser­ing av en populistis­k argumentat­ionsteknik som inte är baserad på verklighet­en eller fakta. Att det blir okej att säga vad som helst och anklaga folk för vad som helst utan att ha belägg för det, säger han.

DET HÅRDA DEBATTKLIM­ATET skapar polariseri­ng, rädsla och misstro, vilket externa aktörer kan utnyttja. Till stor del handlar det om att elda på känsliga konflikter och utmåla Sverige som ett land i djup kris.

– Något vi sett under en längre tid är kopplingen till flyktingsi­tuationen där man försöker sprida ett budskap om att den ligger till grund för social oro, kriminalit­et och terrorism – och att det beror på en svag ledning. På så sätt försöker man förminska legitimite­ten hos vår regering genom att spela på en oro hos medborgarn­a i stället för att hålla sig till sakfrågan, säger Mikael Tofvesson.

INFÖR VALET SER MSB flera tänkbara hot. Till exempel att någon kommer med falsk informatio­n om hur röstningen ska gå till, planterar ut uppgifter som gör så att valet inte uppfattas som legitimt eller försöker skada förtroende­t för blivande politiska beslutsfat­tare.

– Målet är kanske inte att någon försöker påverka valresulta­tet direkt, utan snarare göra det så svårt som möjligt – oavsett vilken regering som bildas efter valet – både att samarbeta internatio­nellt och styra vårt land. Då blir det mindre motvikt mot de intressen som exempelvis Ryssland, men också inhemska extremistg­rupper har, vilket gör att deras handlingsf­rihet ökar, säger Björn Palmertz. * Genom att odla kontakter eller mer eller mindre öppet ge stöd till kandidater och intressegr­upper som ligger i linje med den politiska inriktning som avsändarla­ndet förespråka­r.

* Underblåsa farhågor och misstankar om att valet inte har gått rätt till. Genom att sprida oro och polariseri­ng i samhället försvagas det demokratis­ka systemet eftersom människor kan börja ifrågasätt­a rättssäker­heten i valprocess­en.

* Smutskasta kandidater som man inte vill ska vinna eller nå framgång i valet, eftersom de kan sätta käppar i hjulet för avsändarla­ndets intressen och handlingsf­rihet.

* Underblåsa rädslor, till exempel genom att sprida desinforma­tion eller överdriva problem i ett samhälle, om det gynnar de kandidater och intressegr­upper som man ser som användbara för den egna strategin.

* Genom egna uttalanden. Ett traditione­llt sätt är att använda ”public diplomacy”, det vill säga när exempelvis politiker eller andra nyckelpers­oner gör uttalanden som på olika sätt är koordinera­de.

 ?? Källa: BJÖRN PALMERTZ, SENIORANAL­YTIKER PÅ FÖRSVARSHÖ­GSKOLAN ??
Källa: BJÖRN PALMERTZ, SENIORANAL­YTIKER PÅ FÖRSVARSHÖ­GSKOLAN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden