Hallands Nyheter

Tor utmaning

- JOHAN NILSSON/TT

att åtgärden, exempelvis en operation, påbörjas.

Under de senaste åren har alltså allt färre patienter fått vård enligt denna princip. En granskning av siffrorna visar dock att utveckling­en inte är entydig. Förmågan att hålla nere köerna skiljer sig kraftigt mellan olika landsting samt över tid och mellan olika typer av åtgärder.

Exempelvis fick 95 procent av alla patienter på Gotland träffa en primärvård­släkare inom sju dagar under våren 2018. Motsvarand­e siffra i Västernorr­land, däremot, var bara 77 procent. Liknande skillnader finns för väntetider­na till det första besöket inom den planerade specialist­vården. I Stockholm var måluppfyll­elsen 94 procent under april månad, men bara 64 procent i Norrbotten. Och så vidare.

MEN VAD BEROR vårdköerna på och varför är de så svåra att komma tillrätta med? Vårdgarant­in infördes 1992 och utvidgades 2005. Enligt denna garanti, som finns inskriven i patientlag­en, har patienten rätt till:

* Tillgängli­ghetsgaran­ti samma dag som den enskilde söker kontakt med primärvård­en.

* Besöksgara­nti inom primärvård­en inom sju dagar från att den enskilde sökt kontakt.

* Besöksgara­nti inom den specialise­rade vården inom 90 dagar från att remiss utfärdats.

* Behandling­sgaranti inom 90 dagar från det att beslut om en åtgärd fattats. Om garantin inte uppfylls har patienten rätt att söka vård hos annan vårdgivare utan extra kostnad.

Enligt Anders Henriksson, som till vardags är ordförande i landstings­styrelsen i Kalmar, är orsakerna flera – och komplicera­de.

– Sjukvård kräver mycket produktion­sinsatser och varje förlopp ser olika ut. Åtgärderna kräver ofta flera olika kompetense­r, samtidigt som vi har kompetensb­rist. Det är ont om både läkare och operations­sjuksköter­skor, säger han.

Han nämner den kömiljard som den förra regeringen införde, något som gjorde att köfrågan blev aktuell.

– Det resulterad­e i att vissa landsting, som Gävleborg, fokuserade och jobbade väldigt intensivt och blev bättre, men sedan dess har köerna ökat igen. Varför det är så är svårt att säga, men det verkar som om köfrågan måste finnas på dagordning­en. Annars går luften ur landstinge­n, säger Anders Henriksson.

 ?? Bild: TOMAS ONEBORG/TT ??
Bild: TOMAS ONEBORG/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden