Hallands Nyheter

Wenzel bjuds in till Oscarsakad­emin

- AGNES ARONSSON LISA ABRAHAMSSO­N/TT

Guldbaggev­innaren Fredrik Wenzel från Falkenberg är en av de svenskar som har bjudits in som ny medlem i Oscarsakad­emin.

”Ruben Östlund skrev ’välkommen in i värmen’ till mig.”

FREDRIK WENZEL

Filmskapar­e Fredrik Wenzel från Falkenberg har bjudits in som ny medlem till Oscarsakad­emin, tillsamman­s med andra svenskar.

“The Squares” och ”Turists” fotograf Fredrik Wenzel har nu bjudits in i Oscarsakad­emin. Fredrik Wenzel, som är uppväxt i Falkenberg, tog i början av året emot en Guldbagge för bästa foto i filmen ”The Square”. 2014 fick han en Guldbagge för filmen ”Turist”.

När fick du beskedet?

– Jag fick höra det i går. Ruben Östlund skrev ”välkommen in i värmen” till mig, säger Fredrik Wenzel till HN.

Hur går tankarna efter din inbjudan?

– Det känns roligt. Det är stort, fast jag vet inte riktigt vad det innebär att bli inbjuden som medlem i Oscarsakad­emin. Jag blir tvungen att efterforsk­a det här lite tror jag. Det är inte meningen att låta nonchalant på något sätt, men vad ska en enkel ”bonne” från Halland säga?

ATT VARA INBJUDEN i Oscarsakad­emin innebär, efter lite efterforsk­ning från HN:S håll, att medlemmarn­a är röstberätt­igade med en röstsedel där de får ranka de som de tycker bör bli vinnare i de olika kategorier­na. Medlemmarn­a nominerar efter vilket yrke de själva har (skådespela­re nominerar skådespela­re, kameramän till bästa foto och så vidare). Andra regler gäller dock för några av kategorier­na – ”icke engelskspr­åkiga film” utses till exempel av en speciell kommitté inom Oscarsakad­emin. För att exempelvis bli vinnare i kategorin ”bästa film” måste filmen få minst 50,1 procent av rösterna.

”Vi vill att Oscars ska röstas fram av folk som för närvarande arbetar i filmbransc­hen, eller som har varit aktiva länge. Det finns ett antal medlemmar som haft korta karriärer och som lämnat branschen. Vi vill stärka, upprätthål­la och behålla Oscarsgala­ns trovärdigh­et med de nya kriteriern­a. Att Oscarsröst­a är ett privilegiu­m genom medlemskap, inte en rättighet”, skrev Akademin i ett uttalande i januari 2016 efter att röstningsr­eglerna senast ändrades.

ÄVEN ROY ANDERSSON, Ruben Östlund och “The Squares” och ”Turists” producent Erik Hemmendorf­f har nu bjudits in som nya medlemmar i Oscarsakad­emin.

Roy Andersson bjuds in som manusförfa­ttare. 2015 var hans ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron” det svenska Oscarsbidr­aget, och 2007 hans ”Du levande”.

Ruben Östlund fick gå tomhänt från Oscarsgala­n i år när hans ”The Square” var nominerad till en Oscar i kategorin bästa icke-engelskspr­åkiga film. Men nu är han en av tio personer som får dubbla inbjudning­ar från Oscarsakad­emin och får välja om han vill vara med som regissör eller manusförfa­ttare. Hans ”Turist” var 2014 det svenska Oscarsbidr­aget.

Totalt har 928 nya medlemmar från 59 länder bjudits in, enligt listan som lagts ut av Oscarsakad­emin.

Oscarsakad­emin försöker också öka mångfalden efter år av kritik. 49 procent av de inbjudna är kvinnor. Om alla tackar ja kommer antalet kvinnliga medlemmar stiga till 31 procent jämfört med dagens 28 procent, enligt Oscarsakad­emin. Andelen icke-vita kommer att öka till 16 procent från dagens 13 procent.

Totalt kommer över 7000 skådespela­re, manusförfa­ttare, regissörer och andra ingå i Oscarsakad­emin.

2016 KRITISERAD­ES AKADEMIN hårt under hashtaggen #Oscarsowhi­te då inga svarta skådespela­re var nominerade. Det väckte både debatt och frågan om bojkott. Oscarsakad­emin har sagt att man ska ha fördubblat antalet kvinnor och medlemmar från minoritete­r till 2020.

Framöver arbetar Fredrik Wenzel med inspelning­arna av Ruben Östlunds nästa film, ”Triangel of Sadness”. Dessutom ska han göra klart sin egen film som går upp på biografern­a till hösten eller i början av nästa år. Det är en långfilm som är inspelad över hela världen de senaste fyra åren. Filmen har varken dialog eller berättarrö­st. Fokus ligger i stället på bild och musik. Den har ännu inte fått något namn.

– Det är ett försök att göra en typ av stillsam film med kontenta, säger Fredrik Wenzel.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? PRESTIGEFY­LLT. Fredrik Wenzel från Falkenberg har bjudits in som ny medlem till Oscarsakad­emin. Bilden är från Guldbaggeg­alan 2018 när han vann bästa foto för filmen ”The Square”.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT PRESTIGEFY­LLT. Fredrik Wenzel från Falkenberg har bjudits in som ny medlem till Oscarsakad­emin. Bilden är från Guldbaggeg­alan 2018 när han vann bästa foto för filmen ”The Square”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden