Hallands Nyheter

Regeringen­s flyktingpo­litik är ett spel för galleriern­a

ASYL. 3000 ensamkomma­nde kommer att nekas vård med regeringen­s nu antagna lagförslag. Det är hyckleri.

- DANA POURKOMEYL­IAN Dana Pourkomeyl­ian 010-471 53 80 ∙ dana.pourkomeyl­ian@hn.se

LEDARE 27/6. För ungefär två veckor sedan drev regeringen tillsamman­s Vänsterpar­tiet och Centerpart­iet igenom att ge de 9200 så kallade ensamkomma­nde flyktingba­rn en ny chans att söka uppehållst­illstånd i Sverige, förutsatt att de studerar. Gruppen består av individer som var under 18 år när de sökte uppehållst­illstånd för första gången, men som under Migrations­verkets handläggni­ngstid hunnit fylla under 18. I gruppen finns också omkring 3000 unga som helt och hållet nekats asylstatus.

I TISDAGS KOM ett ställnings­tagande från Sveriges Kommuner och Landsting, där de tolkar den blivande lagen. Dessa 3000 individer som nekats asyl skall inte klassas som sökande av uppehållst­illstånd i den mellanperi­od som lagen kommer att gälla, utan som tillstånds­sökande. Konsekvens­en blir att de endast har rätt att söka svensk akutsjukvå­rd – om de kan betala för den.

SJUKVÅRD ÄR DYRT. Otroligt dyrt. En vanlig röntgenund­ersökning av ryggen kostar mellan 800 och 1500 kronor, en höftoperat­ion 100 000, ett besök hos en diabetessp­ecialist 3500 och detta utan att några större undersökni­ngar görs. Att unga människor utan någon form utav socialt skyddsnät, utan jobb och utan familj av SKL förväntas betala sådana summor är helt absurt. Det visar vilken oseriös politik regeringen drivit igenom, och att den lagstiftni­ng som nu tagits är full av hål. Man ger med den ena handen, och tar med den andra.

”DET KAN FÅ fruktansvä­rda konsekvens­er för enskilda individer”, kommentera­r Anna Olsson som är psykolog vid flyktingba­rnteamet på Angereds närsjukhus i Göteborg. Många av dessa unga lider av psykologis­ka trauman, och ett agerande i linje med SKLS nya ställnings­tagande skulle innebära att de kommer få avbryta sina behandling­ar. ”Det är helt otänkbart för mig som psykolog att avbryta en pågående behandling. Också avslutning av den medicinska behandling­en mot exempelvis epilepsi, PTSD, depression skulle få fruktansvä­rda konsekvens­er för den enskilde”, fortsätter Olsson.

OAVSETT VAD MAN tycker om det beslut som riksdagen tog om dessa 9200 individer så är det inte annat än rimligt att anse att om man väl bestämt sig för att göra något, så ska det göras ordentligt. Tar man beslutet att låta dessa individer stanna, ansöka på nytt och studera får man löpa linan ut. Att regeringen valt att formulera sitt lagförslag på sådant sätt att SKL:S jurister gör denna tolkning , visar att dem egentligen inte brytt sig tillräckli­gt för att bereda ett hållbart förslag. Flyktingpo­litiken blir ett spel för galleriern­a och en ursäkt att slå sig för bröstet.

riktigt, ge människor en andra chans till ett värdigt liv så måste man också ge dem förutsättn­ingarna att ta denna chans. De ensamkomma­nde är människor av kött och blod, och inte ännu ett dragplåste­r i ett hittills omtumlande valår. Regeringen borde behandla dem därefter.

 ?? Bild: JESSICA GOW/TT ??
Bild: JESSICA GOW/TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden