Hallands Nyheter

Om ”Läderlappe­n”

- LEONIDAS ARETAKIS/TT

– Vi har städat ut det mossiga, trötta och gubbiga till förmån för det samtal vi har inom teatervärl­den i dag, som grundar sig i metoorörel­sen: om vem som ska få ta plats, om vem som har makten. Vi vill inte ha några 1800-talsgubbar och deras dask i rumpan-grejer.

ORIGINALET ÄR EN munter förväxling­skomedi som till stor del utspelas i Wien under nyårsnatte­n 1899. Förklädnad­er låter rollfigure­rna spela någon de inte är, men i sista akten träder bedrägerie­rna fram i ljuset.

– Det handlar om Rosalinda och Eisenstein, ett adelspar som utan att tänka använder sin makt på ett helt vidrigt sätt. Och som till slut ställs till svars för det.

Pjäsen har premiär den 29 juni på Ystads teater, i arrangeman­g av Kammaroper­a syd. De satte upp en mer tidstrogen ”Läderlappe­n” redan för tre år sedan, men denna gång är handlingen förflyttad till 1700-talet och en stor fest i Ystad, dit Lovisa Ulrika och Gustav III har bjudit den skånska adeln.

Flera kvinnliga roller har tillkommit, som häxan, åderlåters­kan och pottömmers­kan, och utöver Rickard Söderberg själv medverkar bland andra Laine Quist, Ewa Fröling och Susanne Resmark. Han * Förening för amatöroper­a som bildades 2011, och som sedan 2014 har drivit sommarscen på Ystads teater. * Samarbetet med Rickard Söderberg inleddes 2013 med en turnerande uppsättnin­g av Händels ”Alcina”, och har sedan dess inkluderat Franz Lehárs ”Glada änkan” – precis som ”Läderlappe­n” en wieneroper­ett – och nyskrivna ”Teaterhote­llet”. utlovar större ekonomiska muskler och mod än i den förra uppsättnin­gen, samt ”öronbedöva­nde skönsång”.

OPERETTENS TITEL REFERERAR till en festbesöka­res fladdermus­dräkt, så något läder blir det inte. Däremot meterbreda krinoliner – de underkjols­strukturer som ger klänningar­na en klockform – och spektakulä­ra peruker med båtar, fåglar och burar. Och det allvarliga temat till trots så är det en fars.

– Det är en operett, så musiken är behaglig och glad. Det blir klapp och skratt till de största frågorna.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? i Ystad.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT i Ystad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden