Hallands Nyheter

Vem är mest svensk egentligen?

-

POLITIK. SD:S riksdagsma­n Björn Söders uttalande om att Samer och Judar inte är Svenskar är minst graverande och ett bevis på hans egna små och obefintlig­a historieku­nskaper. Jag skulle vilja ta ett prov på hans DNA, för att se vilken blandning han är av, olika folkslag och nationer. Samerna har varit i Sverige/skandinavi­en så länge som denna del av världen har varit befolkad. Sverige i sin helhet har ju inte varit så ”svensk” så länge.

För sådär 120 år sedan visste inte majoritete­n av svenska befolkning­en hur en svensk flagga såg ut (om man inte bodde nära en försvarsan­läggning eller såg ett skepp från marinen).

PÅ 30-TALET försvenska­de regeringen Sverige (den stora assimileri­ngsperiode­n av göra Sverige svensktala­nde...) genom att skicka ut lärare från Mälardalen för att få bort alla lokala dialekter (mobbing var ett effektivt sätt att nedvärdera användande­t av lokala språk).

Våra svenska traditione­r är ju ganska nya. Sillätande­t med inlagda siller i såser började på 1960-1970 taket. Stora delar av Sverige var antingen norskt eller danskt fram till 1660-talet.

Sverige var ett absolut u-land fram till slutet av 1800-talet (vi hade massutvand­ring där 1/3 av befolkning­en försvann bort från Sverige). Vi har haft judar i Sverige från 1700-talet då de fick bosätta sig på Marstrand.

Skulle människor ta DNA prover skulle de upptäcka att man är en blandning av flera nationer och folkslag. Så vem är egentligen svensk? Definitivt inte vårt svenska kungahus.

GRÄNSER OCH STATER har varit flytande i alla tider, och kommer så att förbli. Om vi inte hinner ta kål på oss själva. Och det verkar ju vara det vi håller på med ganska fort - att ta död på oss själva och jordens klimat och fauna. Hårklyveri i all ära, men det är bara ett fantasiska­pande som i grunden är ihåligt.

PÅ 1890-TALET VAR första gången man började vurma för nationalro­mantiken och vårt ”Skandinavi­ska” arv.

Barn döptes till gamla vikinganam­n, min farmor fick heta Aslaug och min farfar fick heta Gunnar.

Gunnar Lieungh

För sådär 120 år sedan visste inte majoritete­n av svenska befolkning­en hur svenska flaggan såg ut.

 ?? Bild: TT/ARKIV ?? SVERIGE GENOM TIDERNA. "För sådär 120 år sedan visste inte majoritete­n av svenska befolkning­en hur flaggan såg ut", skriver Gunnar Lieungh.
Bild: TT/ARKIV SVERIGE GENOM TIDERNA. "För sådär 120 år sedan visste inte majoritete­n av svenska befolkning­en hur flaggan såg ut", skriver Gunnar Lieungh.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden