Hallands Nyheter

Asylcenter utanför EU utesluts inte

SVERIGE: ”VI MÅSTE FÅ STOPP PÅ DET HÄR”

- LARS LARSSON/TT PETER WALLBERG/TT

Eu-toppmötet ska ta upp åtgärder för att minska migratione­n till unionen, men det blir inte det avgörande möte som det var tänkt att bli. Regeringen utesluter inte asylcenter utanför EU.

– Vi måste hitta sätt att bryta en utveckling där hundratuse­ntals ekonomiska migranter försöker ta sig till Europa på mycket farliga sätt, säger statsminis­ter Stefan Löfven (S) i riksdagens Eu-nämnd.

– Vi måste få ett stopp på det här, för de är i händerna på smugglarna.

DE SPLITTRADE EU-LEDARNA samlas i Bryssel torsdag och fredag. På bordet ligger ett förslag om asylcenter utanför EU. De kalllas på Eu-språk för ”plattforma­r för landstigni­ng” eller ”regionala plattforma­r”.

I förslaget till slutsatser från toppmötet står att Eu-ledarna stödjer utveckling­en av sådana center.

Men regeringen är inte beredd att ställa sig bakom den formulerin­gen. Löfven anser att det finns för många oklarheter kring hur plattforma­rna skulle fungera. Regeringen­s linje är att förslaget ska utredas vidare tillsamman­s med FN:S flyktingor­gan UNHCR, som enligt Löfven ligger bakom förslaget.

– Mandatet som regeringen fick är att förändra rådsslutss­atserna från att stödja plattforma­r till att titta vidare på frågan. Något annat mandat har regeringen inte fått, säger Eu-nämndens ordförande Jonas Eriksson (MP) efter mötet.

DET ÄR OKLART om plattforma­rna ska upprättas till havs, i länder i Nordafrika eller någon annanstans. Libyen har förklarat att man inte är intressera­d av att vara värd för stora läger.

Löfven kunde i Eu-nämnden inte svara på om personer som söker asyl inne i EU eller som räddas från båtar på internatio­nellt vatten eller Eu-vatten i Medelhavet ska föras till ”plattforma­rna”.

EU-TOPPMÖTETS ordförande Donald Tusk skriver i inbjudan till toppmötet att förslaget skulle vara det mest effektiva sättet att stoppa migrantflö­det och knäcka flyktingsm­ugglarnas affärsmode­ll.

Vänsterpar­tiet stödjer inte regeringen­s linje och tycker att regeringen ska säga nej redan nu.

– Det här är ett förslag som länge drivits av extremhöge­rn i Europa, säger Jens Holm (V).

HAN PEKAR PÅ att Australien använder sig av uppsamling­släger på öar utanför landet och att situatione­n där är förfärlig, med baktanken om att det ska avskräcka fler att söka asyl i landet.

Viktigt för regeringen är att de som tar sig till EU också får söka asyl i EU, samt att de personer som anses ha skyddsbeho­v också kan vidarebosä­ttas från plattforma­rna till något Eu-land.

– Annars blir människor kvar där, säger statsminis­tern.

Tanken för ett halvår sedan var att Eu-ledarna på toppmötet skulle vara överens om ett nytt framtida asylsystem för EU. Men det arbetet måste fortsätta ytterligar­e minst ett halvår.

Samtidigt har den politiska krisen i EU skärpts på grund av oenighet i migrations­frågan, både inom länder och inom unionen.

Men någon överenskom­melse om att fördela asylsökand­en mellan Eu-länderna är inte i sikte. Flera medlemstat­er säger hårdnackat nej till det, framförall­t Ungern och Polen.

 ?? Bild: KBV 001 POSEIDON/ARKIV ?? EU. Migranter på väg till svenska kustbevakn­ingsfartyg­et K001 Poseidon i Medelhavet 2015 är bara en av många räddningsa­ktioner.
Bild: KBV 001 POSEIDON/ARKIV EU. Migranter på väg till svenska kustbevakn­ingsfartyg­et K001 Poseidon i Medelhavet 2015 är bara en av många räddningsa­ktioner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden