Hallands Nyheter

Halland i megaregion

HALLAND: SVERIGE, DANMARK OCH TYSKLAND I NYTT SAMARBETE

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

Halland har möjlighet att redan nästa år ingå i Öresundsre­gionen. Men först måste samtliga kommuners politiker säga ja till medlemskap­et i ”Greater Copenhagen and Skåne Committee.”

Halland kan bli en del av Öresundsre­gionen. Även norra Tyskland finns med på ett hörn. Allt för att stärka företag, arbetsmark­nad och konkurrens i en globaliser­ad värld.

Frågan om medlemskap i Greater Copenhagen och Skåne Committee diskuterad­es i Kommunbere­dningen, som består av respektive halländska kommuners presidier samt regionledn­ingen, i våras. Då var samtliga positiva, men det formella beslutet ska fattas på respektive kommuners hemmaplan.

Halmstad pratade redan i höstas om att göra en ansöka om att gå med i partnerska­psorganisa­tionen som i maj dessutom underteckn­ade en avsiktsför­klaring med Hamburg Metropolit­an Region om ett fördjupat samarbete.

– Vi har drivit detta hårt och vill gärna gå med. Det finns ett enhälligt beslut i kommunstyr­elsen, berättar kommunstra­tegen Max Wehlin i Halmstad. Men det är regionstyr­elsen som gör den formella ansökan.

HALMSTAD VILL VARA en del av något större och Öresundsre­gionens samarbete med Hamburg gör det hela ännu mer intressant, fortsät-

ter Max Wehlin och nämner Köpenhamn som framtida pendlingso­rt för Halmstadbo­rna.

Regiondire­ktören Jörgen Preuss har skickat ett brev till samtliga kommuner i länet. I det beskrivs fördelarna med ett medlemskap.

Samarbetet sägs stärka konkurrens­kraften, förbättra förutsättn­ingarna att starta och utveckla företag, att ta till vara innovation­er och erbjuda utbildning­ar med spets och bredd.

– Vi driver dessa frågor för att kunna göra nytta för invånarna på lång sikt. Som regiondire­ktör är jag säker på att det här är rätt väg att gå, säger han.

Tankarna ligger också i linje med Oecd-rapporten ”Territoral reviews: The Megaregion of Wester Scandinavi­a” där Oslos storstadso­mråde med fylkena Akershus och Østfold, samt de svenska regionerna Västra Götaland, Halland och Skåne pekas ut.

KOMMUNERNA­S kommunstyr­elser och regionstyr­elsen måste svara senast 30 september. Vid ett enigt positivt svar kan Halland bli medlem 1 januari 2019. Om någon kommun säger nej faller alltihop.

Medlemskap­et kostar 500 000 danska kronor om året. Det vill säga knappt 700 000 svenska kronor. Avgiften betalas av Region Halland. Om kommunerna frivilligt är med i något projekt eller aktivitet får de dock stå för den kostnaden.

– Vi vill gärna vara delaktiga i detta, säger Ann-charlotte Stenkil (M), kommunstyr­elsens ordförande i Varberg.

I FALKENBERG ÄR man mer avvaktande.

– Vi är nyfikna, men vet inte tillräckli­gt ännu. Vad innebär detta för Falkenberg?, säger Mari-louise Wernersson (C), kommunstyr­elsens ordförande.

 ??  ?? MEGAREGION. Skåningar och danskar jobbar ihop sen länge. Nu vill de även ha med hallänning­arna på tåget. Tyskarna
MEGAREGION. Skåningar och danskar jobbar ihop sen länge. Nu vill de även ha med hallänning­arna på tåget. Tyskarna
 ?? Bildmontag­e: JOAKIM KULLBERG ?? i Hamburgreg­ionen har redan klivit på. Bilden är ett montage.
Bildmontag­e: JOAKIM KULLBERG i Hamburgreg­ionen har redan klivit på. Bilden är ett montage.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden