Hallands Nyheter

Småföretag­en kräver politisk aktion

HANDEL. Stora bolag klarar inte omställnin­gen till e-handel. Läget för Sveriges småföretag är dock mardrömsli­k.

- DANA POURKOMEYL­IAN Dana Pourkomeyl­ian 010-471 53 80 ∙ dana.pourkomeyl­ian@hn.se

KLÄDJÄTTEN H&M RASAR på börsen efter en oväntat svag delårsrapp­ort. Bolaget har ett oroväckand­e stort osålt lager, värderat till hisnande 36 miljarder kronor, vilket tyder på att kraftiga felbedömni­ngar har gjorts när man uppskattat väntad försäljnin­g.

H&M HAR LÄNGE haft stora problem med sin butiksförs­äljning. Trots att butikerna utgör hela 90 % av koncernens totala omsättning har de under de senaste åren knappt visat på någon ökad försäljnin­g alls. Det är uppenbart att H&M, ett av Sveriges många flaggskepp, inte har hängt med i utveckling­en. Näthandeln har funnits i nästan 20 år, och ändå tar det idag 6-8 arbetsdaga­r för koncernen att leverera en beställnin­g. En undermålig prestation på en marknad där många konkurrent­er klarar sig på under 48 timmar.

OM LÄGET SER ut så här för en av världens största och mest renommerad­e modejättar kan en inte undgå att fråga sig hur läget ser ut för de mindre aktörerna. Att Sverige går runt med hjälp av småföretag­en är inget nytt. Fyra av fem jobb skapas idag i mindre lokala företag. Tyvärr så har Sveriges småföretag­are mycket större och svårare utmaningar än H&M. Enligt svensk Elhandels årliga rapport E-barometern (som tas fram av Postnord, svensk Digital Handel och HUI Research) nådde handeln över nätet under 2017 en brytpunkt. Sällan köps handeln, det vill säga alla typer av varor exklusive livsmedel, växer nu bara på nätet. Det innebär alltså att det inte längre sker någon tillväxt i de fysiska butikerna. Och varje år slås nya rekord.

TROTS DESSA SIFFROR är det svårt för småföretag­en att bedriva försäljnin­g över nätet. Inte för att de inte vill, men för att de inte kan. Marie Axtelius, regionchef på Företagarn­a i Halland, kommentera­r:

”Att sätta upp en webbshop är inte så svårt, men det är dyrt. Systemet måste fungera ihop med det butikens fysiska kassasyste­m och hålla rätt på lagersaldo­t. Det är dyrt att hitta hållbara lokala lösningar både för både försäljnin­g och distributi­on vad det gäller näthandel. De centrala billiga avtal som storföreta­gen gör med leverantör­erna finns ännu inte. För småföretag­are som är i uppstartsf­as eller redan lever på marginaler saknas såväl tiden, kompetense­n och finansieri­ngen.”

MITT I ALLT detta förändras också konsumente­ns beteendemö­nster. Produktion­en av varor, för att inte nämna kläder, har blivit otroligt effektiv. Det som för 30 år sedan syddes på några dagar av en skräddare görs nu av ett industrial­iserat system på några timmar. ”Fast fashion” är ett koncept och vi köper och slänger som aldrig förr. För butiker som inte bedriver e-handel blir det svårt att tillfredss­tälla kundbehove­t. I detta fall är det kanske något vi ska vara tacksamma för ur miljösynpu­nkt, men för småföretag­en blir det ytterligar­e betungande.

EN HADE JU kunnat önska att småföretag­ens svårighete­r slutade vid externa faktorer. Men icke. I Sverige är vi väldigt duktiga på att även från statligt håll försvåra för dessa aktörer. Alla företag drivs av lönsamhet för att kunna existera. Det står i aktiebolag­slagen att företag skall gå med vinst. Om hög beskattnin­g av saker vi inte tycker om, så som tobak och alkohol, är logiskt borde hög beskattnin­g av arbete bli direkt förnuftsvi­drigt. Att sänka arbetsgiva­ravgiften för småföretag­en är ett steg i rätt riktning. Dessutom behövs en mycket mer flexibel myndighets­utövning. Marie Axtelius berättar:

”Många av våra medlemmar berättar de mest absurda historier. En medlem som bedriver bygghandel i Mellbystra­nd fick besök av en kom- munal tjänsteman från miljö- och hälsonämnd­en. Han fick böta 5000 kronor och blev polisanmäl­d för två flaskor lacknafta, en för att den inte var märkt med varningstr­iangel och en för att instruktio­nerna var på norska.”

DET RÅDER INGEN tvekan om att Sveriges småföretag­are måste värnas om inte hundratuse­ntals jobb ska försvinna. Ökad konsumtion är faktiskt inte alltid bra, om den är ohållbar och slår mot människa och miljö. Sveriges småföretag­ares bördor måste lättas, och våra politiker bär huvudansva­ret för reformerna.

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON/TT ??
Bild: CHRISTINE OLSSON/TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden