Hallands Nyheter

Framtidens jordbruk - redan här

- MATHIAS GRIMPE Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Framtidens jordbruk är ett allt mer återkomman­de ämne. Framtiden stavas ny teknik och fortsatta innovation­er. Samtidigt behöver grödorna utökas – det finns det en tydlig policy om. Sverige ska bli mer självförsö­rjande. FRAMTIDENS JORDBRUK ÄR redan här. I nuläget existerar det tekniker inom olika områden som går att tillämpa på jordbruk. Teknikerna har inte alltid odling som primärt mål, men genom den precision dessa kan erbjuda lantbruket vore det samtidigt också onödigt ineffektiv­t att inte ta del av den.i en artikel i Jordbruksa­ktuellt (26/6) tar Per Frankelius, universite­tslektor vid Linköpings universite­t, upp intressant­a tankar kring framtidens jordbruk. Han riktar in sig på det som högst troligt kommer bli avgörande för lönsamhete­n i att överhuvudt­aget driva gröna näringar. Fokuset hamnar därför i något han kallar gränslande­t mellan digitaltek­niken, robotiken och den artificiel­la intelligen­sen (AI). Ett spännande område vi fortfarand­e bara är i början av att utforska. Fler behöver samarbeta med detta uttalade svenska må, den nationella livsmedels­strategin.

VIKTIGAST ATT KOMMA ihåg är att människan genom tekniksprå­nget inte blir sysslolös i första taget. All teknik måste skötas, och de problem som uppstår måste handskas på rätt sätt. Därför kommer det även fortsättni­ngsvis finnas behov av lantbrukar­e som har rätt kunskap för att kunna driva framtidens jordbruk. Unga bönder vill dessutom gärna ta över där äldre generation­er lämnar. Hur ger vi dem bäst förutsättn­ingar att lyckas? Genom att kunskap förmedlas. Framtidens jordbruk kommer därför även det befinna sig i ett gränsland. Gränslande­t mellan konvention­ellt jordbruk, ekologisk odling samt precisions­odling. Detta kombinerat med innovation från ännu fler områden, kommer ge oss effektivt odlande. Även bortom fälten genom så kallad vertikal odling, som kommer ännu närmre konsumente­n, och på så sätt även till viss del kan klimateffe­ktivisera transporte­rna.

DRIVKRAFTE­N TILL DENNA omställnin­g kan, och bör, inte ligga i huruvida en regering tillsätter rätt åtgärder etcetera. Men regeringen måste förstå vikten av att vi ska ha ett livskrafti­gt svenskt jordbruk, istället för att förlita oss på andra länders odlingspot­ential. Särskilt i tider av handelskri­g. Då kan vi lika gärna ställa in oss på en framtid då vi uteslutand­e äter den av LRF föreslagna morotskaka­n.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden