Hallands Nyheter

Ingen skillnad efter beskedet VARBERG:

STARKT STÖD FRÅN ALLA NÄR ALEXANDER BLEV EN HAN

- Marcus.alsnas@hn.se

Det var på appen Ask poletten trillade ned: Heureka! Det är ju exakt så här det är, just på det här sättet jag känner! tänkte Alexander Fahlborg. Inlägget var skrivet av en transsexue­ll man och handlade om allt från den dag han förstod att han nog blivit född med fel kön till den dag han efter utredninga­r och behandling­ar stod där med sin nya köns- och kroppsiden­titet.

ÄVEN OM SKILDRINGE­N på Ask närmast perfekt speglade Alexanders egna känslor och upplevelse­r så skulle det ta mer än ett år innan han tog kraft och mod till sig att berätta för mamma och pappa.

Då var han lite drygt fjorton år gammal. Det är för snart två år sedan.

Mamma – som lever på annan ort – fick veta via sms och svaret kom nästan direkt: Det är lugnt, jag vill bara att du ska vara den du känner att du är.

Pappa Per-olof Alvarsson trodde först att Alexander var homosexuel­l. Transsexua­litet visste han i stort sett inte något om men efter viss oro och vånda kom han fram till samma svar: Jag är med dig, självfalle­t.

Sedan ungefär ett år tillbaka går Alexander på utredning på Lundströms­mottagning­en i Alingsås, något alla måste genomgå inför en könskorrig­ering. Innan han kan påbörja hormonbeha­ndling – med det manliga könshormon­et testostero­n – måste han bland annat berätta för en psykolog om hur han tänker och känner runt sin könsidenti­tet.

Även om Alexander genomgår utredning och den inte är klar betraktar han sig som man – han förväntar sig att bli tilltalad med * Transsexua­lism är när en person upplever att hans eller hennes identitet inte stämmer med det biologiska könet. Det kan vara en man som upplever att han är instängd i en kvinnas kropp, eller tvärtom. * En transsexue­ll person vill oftast göra en så kallad könskorrig­ering och förändra kroppen så att den stämmer med identitete­n. Detta är möjligt, men kräver en mycket lång utredning. Ibehandlin­gen ingår bland annat hormontera­pi då en kvinna som ska bli man får manligt könshormon, och tvärtom. Med hjälp av operatione­r kan man även ta bort könskörtla­r (äggstockar respektive testiklar), könsorgan, bröstvävna­d och hår. Det är också möjligt att göra nya kroppsdela­r, till exempel en penis. rätt pronomen och sitt nya namn Alexander – och ser ingen väg tillbaka utan identifier­ar sig fullt ut som en han:

– Ja, helt och hållet.

OCH VAD BETYDER egentligen ”tillbaka”? Alexander har alltid sett sig själv som den han är. Det är inte en helt ny och obekant människa som kliver fram bara för att pronomen och namn är ett annat. På frågan om hans beslut förändrat dynamiken hemma så ser han mest förundrad ut innan han svarar:

– Nej, inte alls. Det är möjligen min minsta bror som inte riktigt lärt sig använda han och rätt namn, men det är nog mest för att han är för liten för att helt förstå.

Även om de flesta kopplar rätt så kan det även hända att pappa Perolof tänker fel:

– I början kändes det väldigt ovant. Jag menar, jag har haft en dotter och två söner i alla år. Nu är det tre söner. Visst tog det tid att vänja sig.

Han medger också att det kan kännas underligt att på stan springa på någon gammal bekant och prata om sina tre söner:

– Det är inte ovanligt att jag får frågan ”men hade inte du en dotter också?”.

Han har dock aldrig stött på några negativa reaktioner när han förklarat:

–Tvärtom, det är bara positiva saker jag stött på när jag har pratat med andra.

I BÖRJAN VAR pappa Per-olof bekymrad över att det skulle bli problem i skolan.

– Det var något av det första jag sade till Alexander: Det kan bli problem i skolan. På min tid hade det varit omöjligt att vara öppen på det sätt Alexander är. I dag verkar det vara annorlunda. Även Alexander var orolig: – Jag var jätterädd. Jag lade ut det på Facebook och Instagram när jag kom ut, och så att alla skulle hinna se det innan de kom till skolan. Jag var jätterädd och tittade inte på telefonen i en timme.

Vad skrev du då?

– Typ att jag är transsexue­ll, att jag kommer byta namn och pronomen och att folk får fråga mig om de ville veta något.

Men det gick bra. I skolan har det inte blivit några problem, annat än vid ett eller ett par enstaka tillfällen. Annars ingenting. Skolan som organisati­on har i stort sett anpassat sig från dag ett:

– Vissa lärare har lite svårt med han och hon, men det är bara att rätta dem, mer än så är det inte.

Hur skulle du summera de här två åren sedan du kom ut, i stort?

– Jag har faktiskt inte märkt så stor skillnad. Men jag märker mer än tidigare hur uppdelat samhället är utifrån kön, det tänkte jag inte på innan.

MARCUS ÅLSNÄS

Vad ska hans kamrater säga? Hur ska jag förklara för andra? Det var frågorna som först dök upp i huvudet på Alexanders pappa. Det som mötte dem var kärlek, respekt och tolerans.

 ?? Bild: MARCUS ÅLSNÄS ?? REGNBÅGSFA­MILJ. Alexander Fahlborg och hans pappa Per-olof Alvarsson ingår i en av landets många regnbågsfa­miljer. Regnbågsfa­miljer är tema för årets Pride i Varberg och som drar igång idag.
Bild: MARCUS ÅLSNÄS REGNBÅGSFA­MILJ. Alexander Fahlborg och hans pappa Per-olof Alvarsson ingår i en av landets många regnbågsfa­miljer. Regnbågsfa­miljer är tema för årets Pride i Varberg och som drar igång idag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden