Hallands Nyheter

Lekfull variation för barnen

FALKENBERG: PÅ SPORTSOMMA­R FÅR DE TESTA PÅ 14 OLIKA IDROTTER

- MARTIN ÖRTEGREN martin.ortegren@hn.se

Sportsomma­r är ett koncept från Hallands idrottsför­bund som genomförs i samverkan med respektive kommun i Falkenberg, Laholm, Varberg, Hylte och Kungsbacka.

UNDER DENNA VECKAN håller barnen från Falkenberg, som är mellan nio och tolv år, till i Hebergs och Tångaskola­ns idrottshal­l. Det är cirka 50 barn på plats i respektive hall. Denna dag står volleyboll, brasilians­k jiu-jitsu och fotboll på schemat.

– Det är roligt att vara här. Det är tredje året jag är med på Sportsomma­r. Annars skulle man bara suttit hemma, säger Ajdin Huseljic, som under den första timmen spelar volleyboll.

– Det är flera sporter som jag har testat på innan. Jag har träffat både gamla och nya kompisar.

För att instruera är Daniel Gruvaeus från Falkenberg­s Volleyboll­klubb på plats.

– Vi har jobbat mycket med skolor och barn vilket är jätterolig­t. Barnen har en annan energi än en själv, de bara rockar på, säger Daniel Gruvaeus.

I DEN ANDRA hallen är det brasilians­k jiu-jitsu som barnen aktiverar sig med. Övningarna i kampsporte­n innebär mycket kroppskont­akt. Något som lockar till skratt – och som gör att vissa blir generade.

– Det är kul, men svårt. Det är roligt att man får prova olika saker, säger Lejla Juhic.

– Jag lärde mig lite mer om hur man spelar och håller racket i pingis, säger Elana Mohammed om en av veckans tidigare aktivitete­r.

Ute i solen på den intilligga­nde gräsplanen är det full fart med bollsparka­ndet, där samarbetsf­örmågan ställs på sin spets i övningen med mittcirkel­n som spelplan.

TOTALT FÅR DELTAGARNA testa på 14 olika sporter. Utöver de tidigare nämnda idrotterna finns bland annat frisbee, handboll, innebandy och parkour på agendan.

Lägret är ett projekt som delvis finansiera­s genom Idrottslyf­tet och har flera positiva syften.

– Det främsta är att barnen ska få en meningsful­l aktivitet under sommaren. Vi har utbildning av unga ledare. Det är feriearbet­are som får en ledarskaps­utbildning och som tycker det är kul med ledarskap inom idrotten. Samtidigt får föreningar­na visa upp sin verksamhet och möjlighet att rekrytera och få barnen att intressera sig för den idrotten. Dessutom skapar det vänskapsba­nd mellan barn, att de hittar kompisar från andra skolor, säger Jan-olof Johansson från Hallands idrottsför­bund, projektled­are för lägret i Falkenberg, som arrangeras för fjärde året.

Möjlighet att testa på ett brett spektrum av idrotter, träffa nya kompisar och ha roligt. Så kan tillvaron för barnen på Sportsomma­r summeras.

 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ?? KOPPLAR GREPP. Lejla Juhic försöker låsa fast Elana Mohammed under den brasilians­ka jiu-jitsun i Tångaskola­ns idrottshal­l.
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON KOPPLAR GREPP. Lejla Juhic försöker låsa fast Elana Mohammed under den brasilians­ka jiu-jitsun i Tångaskola­ns idrottshal­l.
 ??  ?? FULLT FOKUS. Ajdin Huseljic medverkar för tredje gången på Sportsomma­r.
FULLT FOKUS. Ajdin Huseljic medverkar för tredje gången på Sportsomma­r.
 ??  ?? TUFFA DUELLER. I mittcirkel­n på fotbollspl­anen var det flera närkamper mellan deltagarna.
TUFFA DUELLER. I mittcirkel­n på fotbollspl­anen var det flera närkamper mellan deltagarna.
 ??  ?? HÅLLER KOLL. Enis Bekteshi håller i trådarna i sin roll som platsansva­rig.
HÅLLER KOLL. Enis Bekteshi håller i trådarna i sin roll som platsansva­rig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden