Hallands Nyheter

2018 kan bli sista året för Nääsville

- AGNES ARONSSON agnes.aronsson@hn.se

Bl u e g ras s festivalen Nääsville har haft minskad publik de senaste två åren. Nu hoppas arrangören att det kommer mer besökare till årets festival i Ätran den 13-14/7, annars kan det bli sista gången den hålls.

Festivalen Nääsville hölls från början på Nääs utanför Floda, nära Göteborg, och den är nu över 25 år gammal. För snart femton år sedan flyttades festivalen och har sedan dess hållits på Sjövikens festplats i Ätran.

– I Nääs ville de inte tillåta camping längre, och campingen är rätt viktig för den här sortens musik när folk sitter spelar vid sina husvagnar och tält. Några av oss hade stugor i närheten av Ätran och vi bestämde oss för den här platsen i stället, säger en av arrangörer­na, Thorsten Jakobsson, och lägger till;

– Eftersom vi arrangörer kommer från Göteborgst­rakten är föreningen registrera­d där och då kan vi inte få bidrag från Falkenberg­s kommun och Västra Götaland vill inte ge oss bidrag för något i Halland.

FESTIVALEN HAR ALDRIG haft några kommunala bidrag, utan drivs enbart av ideellt arbete och biljettint­äkter.

– Vi har som mest haft 590 besökare och nu har vi kanske varit nere på runt 450 de senaste två åren. Vi måste göra något för att ändra på detta, annars finns det risk att det blir sista året.

Många av personerna som brukar besöka festivalen gillar hela bluegrassk­ulturen och går klädda i boots och westernklä­der, och ofta kommer de åkandes i veteranbil­ar. I år spelar 13 band – ett från Tjeckien, två från Danmark och resten från Sverige.

– Det är väldigt duktiga band som spelar. De bästa i år är nog Rockridge Brothers från Stockholm som har varit med i Allsång på Skansen. Och vi har Grassride som kommer från Borlängetr­akten som är väldigt duktiga, säger Thorsten Jakobsson.

THORSTEN UPPMANAR DE som ska besöka festivalen att ha med sig kontanter eftersom det inte finns många bankomater i närheten. Sjöviken är en gammaldags festplats som både är familjevän­lig och djurvänlig och campa går det att göra i skogskante­n runt festplatse­n. Det går även att köpa grillad mat, duscha och gå på toaletten, men det finns inte el till campingen. Vad har ni för förhoppnin­gar inför årets festival?

– Vi hoppas att folk har roligt, tycker om musiken och att det kommer mycket folk som campar. Vi har öppen scen både fredag och lördag under 40 minuter, men många musiker kommer hit och jammar och sitter och spelar tillsamman­s hela kvällarna på campingen. Vad krävs för att ni ska hålla i gång festivalen?

– Att det kommer tillräckli­gt med folk, en bit över 500 personer. Om alla som har kommit tidigare år kommer igen och kanske tar med en kompis så går det bra. Då kan vi ha festival nästa år igen.

På fredagen, 13/7, drar festivalen i gång kvällstid och Old Ruby Twine, High On Grass, Twang (DEN) och Rockridge Brothers spelar. Lördagen, 14/7, börjar festivalen efter lunch. Då spelar Table for Two (DEN), Tumbleweed, John Edwin, Sugarmill Stringband, Just As Blue, Jonestown Fruit Jar Drinkers, The Jumper Cables (CZE), Rookie Riot, Grassride, Rockridge Brothers och Will the Circle.

 ?? Bild: PRIVAT ?? PÅ SCEN. Bandet High On Grass har medverkat på festivalen tidigare år. I år spelar de igen, denna gång på fredagen. Banden spelar bluegrass som ofta innebär stämsång till akustisk musik i högt tempo.
Bild: PRIVAT PÅ SCEN. Bandet High On Grass har medverkat på festivalen tidigare år. I år spelar de igen, denna gång på fredagen. Banden spelar bluegrass som ofta innebär stämsång till akustisk musik i högt tempo.
 ?? Bild: PRIVAT ?? ARRANGÖR. Thorsten Jakobsson ser fram emot årets festival.
Bild: PRIVAT ARRANGÖR. Thorsten Jakobsson ser fram emot årets festival.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden