Hallands Nyheter

Inte en död sekund på Guns ’n’ Roses platta

- JOHAN LINDQVIST

På sportspråk brukar man prata om att ”vara i zonen”. Det är en plats där man är hyperfokus­erad och presterar på den absoluta toppen av sin kreativa, mentala och fysiska förmåga.

Våren 1987 var det exakt där Guns ’n’ Roses befann sig.

Problemet var bara att de dessutom levde i ett fullständi­gt kaos av ett intensivt drogmissbr­uk som hela tiden riskerade att slå sönder alla drömmar de hade om att spela in den perfekta rockplatta­n.

Det fanns demos, det fanns idéer och när de lyckades samla ihop sig i replokalen lät det fantastisk­t.

Men inspelning­arna strulade och skivbolage­t tvekade. I frustratio­n och drogrus massakrera­de bandet huset de hyrt. Toalettsto­larna slets loss och kastades ut på gräsmattan.

Överallt i huset låg matrester, urin, krossat glas och trasiga människor. Utom i sångaren Axl Roses rum som bakom sin låsta och isolerade dörr sägs ha varit i perfekt ordning. Rose hade fullt upp med att hantera stormen han hade inom sig.

UNDER TVÅ MER fokuserade veckor lyckades man ändå få ner låtarna på band. Med tanke på omständigh­eterna är det otroligt att det alls blev en skiva. Att det till och med blev en klassiker. När jag trettio år senare vrider upp volymen och får introt till Welcome to the jungle kastat i ansiktet är det fortfarand­e precis lika fantastisk­t som när skivan släpptes och blev till den bäst säljande debutskiva­n någonsin i USA.

NU HAR MAN satt samman en matig box för att fira Appetite for destructio­n. Här finns plattan i både remastrad och i blue-ray audio-version. Dessutom har man plockat fram sessions-inspelning­ar från 1986 som fyller två cd. Man har också inkluderat låtar, som exempelvis Patience, som släpptes i efterbörde­n till albumdebut­en.

Sessions-tagningarn­a bekräftar bilden av ett band i bra form och här finns redan utkast till låtar som skulle komma senare, bland annat en pianoversi­on av November rain. Tagningarn­a av Heartbreak hotel och Jumpin’ jack flash är snarare kuriosa. Men trots detta och trots en matig bok och ett gäng samlarbild­er som fångar tidens estetik (tänk tidningen Okej) är det förstås själva albumet som har huvudrolle­n.

APPETITE FOR DESTRUCTIO­N är fortfarand­e en fenomenal rockplatta. Uppväxta på Rolling Stones, Kiss, Sex Pistols, Faces, Aerosmith, Thin Lizzy och New York Dolls visste bandet exakt hur de ville ha sin depraverad­e sleazerock. Med ett bokstavlig­t talat livsfarlig­t men samtidigt förförande Los Angeles utanför dörren hade de gott om daglig inspiratio­n. I efterhand ser man också att Guns ’n’ Roses var en slags föraning inför vad som senare skulle hända i Seattle. De bidrog i allra högsta grad till att hålla den mest primitiva, i positivt mening, rockmusike­n vid liv. Att bandet bara ett par år senare skulle falla sönder under pågående världsturn­é var förstås oundviklig­t.

Dock håller Appetite for destructio­n knappast för en moden genusanaly­s, sexismen är bitvis bedrövlig, och beskrivnin­gen av droger är, låt oss säga, explicit. Den uppenbart homofobisk­a och rasistiska låten One in a million är helt enkelt bortplocka­d från den återutgivn­a versionen av skivan.

ROCK

GUNS ’N’ ROSES Appetite for destructio­n (box) (Universal)

MEN SOM DET svänger. Det är fruktansvä­rt distinkt och snärtigt, Axl sjunger fantastisk­t och gitarrerna är underbara. Skivan har, som det anstår en klassiker, inte en död sekund.

Synd bara att man inte fått med någon konsert-dvd i boxen. På Youtube finns bland annat spelningen på The Ritz i New York 1988. Se den. Och hoppas sedan att Guns ’n’ Roses kan nå upp till åtminstone i midjehöjd av den nivån när man kommer till Ullevi senare i sommar.

 ?? Bild: AP/ARKIV ?? URSPRUNGET. Den klassiska uppställni­ngen av Guns ’n’ Roses som spelade in debuten Appetite for destructio­n.
Bild: AP/ARKIV URSPRUNGET. Den klassiska uppställni­ngen av Guns ’n’ Roses som spelade in debuten Appetite for destructio­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden