Hallands Nyheter

Italienskt drama på Eu-toppmötet

EU: MIGRATIONS­FRÅGAN DOMINERAR PÅ TOPPMÖTET

- MARIA DAVIDSSON/TT WIKTOR NUMMELIN/TT

Första arbetspass­et på Eu-toppmötet i Bryssel skulle gå snabbt. Eu-ledarnas beslut om handel, relationen till USA och försvar var väl förberedda. Men när beslutet skulle fattas gjorde Conte sitt första inlägg och konstatera­de att han inte tänkte godkänna några slutsatser om andra ämnen förrän torsdagskv­ällens migrations­diskussion var över.

– Eftersom migrations­delen fortfarand­e återstår kan jag inte säga ja, ska Conte ha sagt.

Statsminis­ter Stefan Löfven (S) uppges ha blivit upprörd på Conte och inte kan förstå hur en juridikpro­fessor som Conte kan agera som han gjort – att först sitta tyst hela kvällen och sedan lämna besked om att blockera besluten. Italiens nya populistis­ka regering har en mer hårdför hållning i asylpoliti­ken och har bland annat hindrat flera räddningsf­artyg att lägga till i italienska hamnar. Migratione­n dominerar stort när djupt splittrade Eu-ledare samlas till toppmöte i Bryssel. Ett förslag om asylcenter utanför EU ser dock ut att vara en enande faktor. I förslaget som Eu-ledarna ska ta ställning till talas

Italien satte sig på tvären direkt vid Eu-toppmötet i Bryssel. Premiärmin­ister Guiseppe Conte vägrade att gå med på några andra frågor om han inte fick gehör för Italiens linje i migrations­frågan.

det om ”plattforma­r för landstigni­ng”. Få detaljer finns om hur de ska fungera, eller om det rör sig om båtar, flottar eller mottagning­scenter på land. Men det ska vara ställen dit människor som räddats på Medelhavet ska föras.

ANGELA MERKEL, Tysklands förbundska­nsler, betonar att EU inte på egen hand kan besluta om att ta emot flyktingar och migranter utanför unionen.

– Vi kan tala om att skicka fartygen till andra länder, till exempel i Nordafrika. Men vi måste tala med de länderna först. Vi kan inte göra det över deras huvuden, säger Merkel på väg in till mötet.

Österrikes kansler Sebastian Kurz, vars land snart tar över EU:S ordförande­klubba, och som leder en regering som är tuff i asylfrågor, är nöjd med att EU nu fokuserar på gränsskydd och att minska antalet migranter som kommer. Han tror att asylcenter i Nordafrika kan ”ändra allt”.

– Jag tror att det är möjligt att inleda ett skifte i flyktings- och migrations­politiken, säger Kurz.

– Det blir mindre attraktivt för människor att ge sig av illegalt. Och det drar undan affärsunde­rlaget för smugglarna.

STATSMINIS­TER STEFAN LÖFVEN vill inte ge klartecken till asylcentre­n ännu. Men han kan tänka sig att diskutera vidare om förslaget.

Han betonar att centren måste drivas i nära samarbete med FN:S flyktingor­gan UNHCR och den internatio­nella flyktingor­ganisation­en IOM. Eu-länderna måste också enas kring vem som ska ta hand om de flyktingar som har skyddsbeho­v.

– UNHCR och IOM är inte intressera­de av en lösning som sedan visar sig inte fungera därför att det är för få länder som tar emot, säger Löfven.

Tanken för ett halvår sedan var att Eu-ledarna på toppmötet skulle vara överens om ett nytt framtida asylsystem för EU. Så blir det inte. Frågan om hur flyktingar ska omfördelas mellan Eu-länderna är helt låst. Vissa länder med Ungern i spetsen vill inte tvingas att ta emot asylsökand­e.

– Det är ett misslyckan­de, säger Löfven om att Eu-ledarna inte lyckats enas.

 ??  ?? SPLITTRING. Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel är hårt pressad att nå en lösning i migrations­frågan. Italiens premiärmin­ister Giuseppe Conte satte sigdock på tvären direkt.
SPLITTRING. Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel är hårt pressad att nå en lösning i migrations­frågan. Italiens premiärmin­ister Giuseppe Conte satte sigdock på tvären direkt.
 ??  ?? Sebastian Kurz.
Sebastian Kurz.
 ?? Bild: MARKUS SCHREIBER/AP/TT OCH RICCARDO ANTIMIANI/AP/TT ??
Bild: MARKUS SCHREIBER/AP/TT OCH RICCARDO ANTIMIANI/AP/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden