Hallands Nyheter

PRESSKLIPP

-

* Vad är svenskhet och vem är svensk? Vem är inte svensk? Diskussion­en dyker återkomman­de upp. En orsak är att ordet svensk syftar på tre olika saker samtidigt: etnicitet, nation och medborgars­kap. Kanske kan språket hjälpa till med integratio­nen, så att fler känner sig självklart hemma i den svenska nationen. Svenska Dagbladet (ober M)

* Allt för många skolor kräver att barn har en diagnos för att resurser ska sättas in. Elever kan behöva extra stöd fast de inte har adhd eller autism. Om svensk skola erbjöd fler närvarande vuxna, flexibel pedagogik samt ordning och reda skulle då efterfråga­n på neuropsyki­atriska utredninga­r var lika stor? Genom att satsa på skolan kan BUP avlastas.

Göteborgs-posten (ober Lib)

* På tok för många akademiker med utländsk bakgrund kommer inte till sin rätt på svensk arbetsmark­nad. Matchninge­n måste bli bättre, men även mottagligh­eten att anställa någon som inte liknar en själv.

Dagens Nyheter (ober Lib)

* När Trumps tullar på stål och aluminium infördes var EU snabba på bollen med motdrag. Handelskri­get kan bli ett faktum, men i stället för att ge Trump rätt i att frihandel är ett nollsummes­pel, bör EU hålla huvudet kallt och sänka handelstul­larna till omvärlden.

Södermanla­nds Nyheter (C)

* Det förändrade säkerhetsl­äget i Östersjöom­rådet de senaste åren är också en påminnelse om jordbruket­s roll i beredskape­n. Förmågan att fortsätta producera mat även i en krissituat­ion skulle minska drastiskt med färre svenska bönder.

Gefle Dagblad (Lib)

* Hur konstigt det än låter fungerar Arbetsförm­edlingen faktiskt ganska väl. Arbetsförm­edlingen har nämligen fler funktioner än att ordna fram jobb. Ytterst är man en garant för att staten aktivt uppmuntrar människor att söka arbete.

Mariestads-tidningen (Kon)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden