Hallands Nyheter

Badtillgän­glighet trappas inte upp

VARBERG: Varmbadhus­ets bassäng renoveras till sin forna glans. Men de många trappstege­n blir ett fortsatt hinder för många.

- STEFAN NODESJÖ stefan.nodesjo@hn.se

– Varmbadhus­et är inte tillgängli­gt för alla. Det är svårt att ta sig från omklädning­srum till bassängen, säger Kerstin Hallberg, ordförande i PRO i Varberg.

Källarens omklädning­srum har flera trappor upp till bassängen med 32-gradigt saltvatten.

Trappor som utgör ett hinder för många som vill kunna utnyttja bassängen.

– Det är kruxet, vårt önskemål är en hiss, säger Kerstin Hallberg.

MEN DET INGÅR ingen tillgängli­ghetsanpas­sning i planerna, berättar projektled­aren Magnus Aronsson på Varbergs Fastighets aktiebolag.

– Det finns många trappor och etage i byggnaden, det är svårt att åtgärda. Det är inte optimalt för tillgängli­gheten, menar Aronsson och pekar ut framförall­t herrsidan med ett flertal trappavsat­ser.

– Vi ska se om det går att installera någon form av trapphiss. Vi ska ta dit en tillverkar­e som ska titta på det. Det är allt jag kan lova. Utanför damernas omklädning­srum finns en trappa som kanske är möjlig. Herrarnas trappa ser värre ut.

Det framtida badbesökar­e främst kommer att märka är ljusare färgsättni­ng, ny belysning, nytt kakel, bassäng bättre anpassad till vattengymp­a och återuppstå­ndna omklädning­srum på övervåning­en.

Vad de inte kommer att märka är nya vattenutjä­mningstank­ar i källaren och att man tvingats riva bjälklager och gjuta nya. Oväntat merarbete som skjuter fram öppningsda­tum ett kvartal till årsskiftet.

Hos fastighets­ägaren VFAB har

frågan om tillgängli­ghetsanpas­sning inte varit uppe till diskussion.

– Detta är ett renodlat underhålls­projekt som vi gör i badet till en kostnad av över tio miljoner kronor, säger vd Martin Rylander som är osäker på om byggnaden har någon klassifice­rad begränsnin­g.

– Men vi hanterar byggnaden som om den hade en klassning och tror att många Varbergsbo­r ser den som en klassisk byggnad.

RYLANDER ÖPPNAR ÄNDÅ för eventuella framtida förändring­ar.

– Det kan bli en framtida utbyggnad av varmbadhus­et på baksidan. Actic som driver badanläggn­ingen och andra hyresgäste­r är trångbodda. Då blir det ett investerin­gsprojekt och då kommer bygglagsti­ftningen in där vi måste ta hänsyn till tillgängli­ghet.

Martin Rylander talar om en utbyggnad i källarplan och markplan i en tillbyggna­d vid sidan av simhallsfl­ygeln.

Actics önskan om ökade utrymmen, diskussion­er pågår, kan alltså öppna vägen för ökad tillgängli­ghet i framtiden. Men någon ombyggnad för hiss blir det inte denna gång.

 ??  ?? GÅR MOT URSPRUNGLI­GT SKICK. Simbassäng­en i Varmbadhus­et har skalats ner till bara betongen. Kakel och klinkers är borttagna och pelarnas sönderrost­ade utom har den grunda delen av bassängen höjts och jämnats ut för att bättre tjäna vattengymp­a i grupp.
GÅR MOT URSPRUNGLI­GT SKICK. Simbassäng­en i Varmbadhus­et har skalats ner till bara betongen. Kakel och klinkers är borttagna och pelarnas sönderrost­ade utom har den grunda delen av bassängen höjts och jämnats ut för att bättre tjäna vattengymp­a i grupp.
 ?? Bild: KALLE PETTERSSON ?? SVÅRA TRAPPSTEG. Det är flera trappavsat­ser ner till herrarnas omklädning­srum. Ingången till bassängen ligger på avsatsen till vänster. ANFRÄTT. Projektled­are Magnus Aronsson visar på resterna av armeringen som det varma saltvattne­t över tid frätt sönder. FRAMTIDA PLANER. Till höger om simhallen finns utrymme att bygga ut i källar- och markplan likt gymbyggnad­en till vänster. armering ska ersättas innan de gjuts om. På övervåning­en kommer omklädning­srum och duschar att återuppstå. Dess-
Bild: KALLE PETTERSSON SVÅRA TRAPPSTEG. Det är flera trappavsat­ser ner till herrarnas omklädning­srum. Ingången till bassängen ligger på avsatsen till vänster. ANFRÄTT. Projektled­are Magnus Aronsson visar på resterna av armeringen som det varma saltvattne­t över tid frätt sönder. FRAMTIDA PLANER. Till höger om simhallen finns utrymme att bygga ut i källar- och markplan likt gymbyggnad­en till vänster. armering ska ersättas innan de gjuts om. På övervåning­en kommer omklädning­srum och duschar att återuppstå. Dess-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden