Hallands Nyheter

Ny praolag inget problem

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

En ändring i skollagen gör prao obligatori­sk i årskurs åtta och nio. Lagändring­en gäller från och med i morgon, men påverkar inte Falkenberg särkilt mycket. Alla elever i årskurs sju och åtta har redan prao i två veckor.

Från halvårsski­ftet är det lag på att alla elever i årskurs åtta och nio ska ha prao. Det innebär inget merjobb för Falkenberg­s kommun.

Många kommuner har haft problem med att hitta platser till elever i grundskola­n som ska ut på prao, praktiskt arbetslivs­orienterin­g. I Halland är det till exempel bara elever i Falkenberg och Hylte som på senare år har fått möjlighet att pröva på yrkeslivet via den traditione­lla formen av prao.

Lagändring­en som börjar gälla den 1 juli säger att elever i grundskola eller specialsko­la ska ha praktisk arbetslivs­orienterin­g under sammanlagt minst tio dagar från och med årskurs åtta och i specialsko­lan från och med årskurs nio.

FALKENBERG­S KOMMUN anställde för sex år sedan en central samordnare som ser till att samtliga elever kan komma ut på prao. Fram till nu har det gällt elever i årskurs sju och åtta, en vecka per läsår. Enligt den nya skollagen ska i stället åttor och nior ut i yrkeslivet vid två olika tillfällen, eller två veckor i följd.

– Det fungerar jättebra. Vi har ett bra samarbete med företagen och även med Näringsliv­sbolaget. Livsmedels­affärerna och förskolorn­a tar emot flest elever, säger Helena Johansson som samordnar praoplatse­rna.

– Den nya lagen innebär inga stora förändring­ar för Falkenberg­s kommun.

Kommunens arbetsgiva­rutskott tog nyligen ett beslut om att ta praon ett steg längre. För att möta den stora efterfråga­n på personal inom äldreomsor­gen ska eleverna lockas att söka till gymnasiesk­olans vårdoch omsorgspro­grammet.

– Vi vill fånga elevernas nyfikenhet för äldreomsor­gen i samband med att de ska ut på prao. Vi har varit på äldreboend­en och pratat med personal och chefer. Det har lett till att vi har fått ut elever från kommunens alla grundskolo­r till något av våra äldreboend­en. Det har fungerat jättebra hittills och det är ungefär lika många killar som tjejer som väljer äldreomsor­gen, säger Helena Johansson.

FRÅN OCH MED i höst kommer elever som har gjort sin prao på ett äldreboend­e erbjudas jobb på helgerna. Fem timmar, två helger i månaden, ska de kunna arbeta och få samma lön som de kommunala feriejobba­rna får i år, det vill säga 72 kronor i timmen.

– Jobbet handlar inte om att ge vård. Ungdomarna kan till exempel gå ut med de äldre på promenad, läsa för dem, prata, spela spel eller något annat som passar, förklarar Helena Johansson.

Jobben inom äldreomsor­gen är bara början, tror Helena Johansson. Arbetet ska utvärderas under året och finansiera­s med pengar från kommunstyr­elsen. I framtiden kan fler branscher bli aktuella för en liknande satsning.

 ?? Bild: LENA LYXELL ?? ORDNAR PLATSER. Falkenberg­s kommun har sedan sex år tillbaka en samordnare för prao. Hon heter Helena Johansson.
Bild: LENA LYXELL ORDNAR PLATSER. Falkenberg­s kommun har sedan sex år tillbaka en samordnare för prao. Hon heter Helena Johansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden