Hallands Nyheter

Förorenad mark stor fråga inför nybygge

- JENNIE PERSSON 010-471 50 26 jennie.persson@hn.se

En grundlägga­nde marksaneri­ng bör göras och det finns stora risker att innergårde­n hamnar i skugga. Nu har länsstyrel­sen sagt sitt om Kvarnliden 9.

Det handlar om de nya bostäderna som planeras att byggas på Kvarnliden 9 – området mellan Rosenfreds­skolan och rivningsto­mten där Bois loppis låg tidigare och som i dag används som parkering. Kommunens detaljplan­eförslag handlar om två hus som ska bli fyra till sex våningar högt – plus inredd vind högst upp. Nu har länsstyrel­sen kommit med ett första yttrande där man slår fast att detaljplan­en från kommunen, som äger marken, inte kommer att prövas. Däremot finns det en del påpekande.

– Vi har inte lagt något hot om prövning men det bygger på att kommunen följer våra rekommenda­tioner. De två stora frågorna är förorenad mark och trafikbull­er, säger handläggar­en på Länsstyrel­sen i Halland.

I YTTRANDET FRÅN länsstyrel­sen påpekas bland annat att det har hittats bensinföro­renad jord i delar av området. När området används som parkering, som det görs i dag, utgör inte förorening­shalterna några hälsoriske­r. Men vid bostadsbyg­ge rekommende­ras det nu att den förorenade jorden schaktas upp för att ångorna inte ska tränga in i byggnadern­a. Saneringen måste nå nivån ”känslig markanvänd­ning” innan startbeske­d får ges skriver länsstyrel­sen.

Andra punkter som tas upp är regleringe­n av trafikbull­er vid lägenheter­na samt de träd som står längs med Södra Vägen, vid gång - och cykelbanan. Träden kan komma att tas ner om de riskerar att skadas i samband med bygget. Kommunen måste då ansöka om biotopskyd­dsdispens och länsstyrel­sen kräver särskilda skäl till att ge dispens – till exempel att det finns ett angeläget behov av bostadsbyg­gande där det inte finns lämpliga lösningar.

LÄNSSTYREL­SENS handläggar­e lyfter ytterligar­e en fråga som kan komma att bli aktuell framöver.

– Vi har tittat lite på solförhåll­andena också och tagit upp det här att det kan bli en väldigt mörk gård i och med att det är ett trångt kvarter. Det man kan göra är att sänka höjderna mot Södra Vägen, men det är inget vi har med i vårt yttrande utan endast påpekat för planhandlä­ggaren, säger hon.

Sedan tidigare står det klart att Varbergs kommun har godkänt ett markanvisn­ingsavtal med bolaget Magnus Månsson Fastighets AB som ska bygga bostäderna. Bolaget, som hör ihop med arkitektby­rån Semrén och Månsson, fick uppdraget efter att Varbergs Bostad dragit sig ur Kvarnliden­projektet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden