Hallands Nyheter

Förbättrad service för torgknalla­rna på gång

- STEFAN JOHANSSON stefan.johansson@hn.se

Bättre elförsörjn­ing, fräschare toaletter och med tiden en plats att värma sig på vintertid. Det är vad som kan vara på gång för torghandel­n, om fullmäktig­e släpper till pengarna som krävs.

Torghandel­n i Varberg har minskat under de senare åren.

Orsakerna är flera och åsikterna om var lösningen finns är många.

Hamn- och gatunämnde­n är den nämnd som ansvarar för torghandel­n.

– Den betyder ganska mycket. Det handlar om byggandet av identitet. Jag är väldigt glad att vi har den torghandel vi har, säger Tobias Carlsson (L), ordförande i hamn- och gatunämnde­n.

EFTER ATT FÖRSTUDIEN nu antagits kommer nämnden att gå fram med att ansöka om investerin­gsmedel för att kunna förbättra elförsörjn­ingen på torget.

Det handlar om en investerin­g på tre miljoner kronor och en årlig driftskost­nad på 25 000 kronor.

Tobias Carlsson berättar att nämnden har tryckt på länge för att få till en förändring av servicefun­ktionerna på torget, men menar att det har varit svårt när framtiden för torget inte har varit helt klar. Godkännand­et av förstudien föranledde­s inte av några hårdare diskussion­er i nämnden.

– Nej, det här var oerhört efterlängt­ad av samtliga ledamöter, säger Tobias Carlsson.

När det gäller frågorna om fräschare toaletter och värmestuga för torghandla­rna så har dessa frågor hamnat på någon annans bord för tillfället. Det handlar om Varbergs Fastighets AB som ska ta över ägandet av Torggrille­ns lokaler och där finns det planer på att bygga om och ut. Hamnoch gatunämnde­n vill sedan agera hyresgäst där.

– Nu när Varberg Fastighet AB tar över den lokalen har det börjat pratas om renovering­ar på riktigt, säger Tobias Carlsson.

Något tidsperspe­ktiv på när lösningarn­a kan tänkas vara på plats kan Tobias Carlsson inte ge.

– Hamn- och gatunämnde­ns önskan är fortare snarare än långsamt. Det finns en hög angeläget, säger Tobias Carlsson.

I FÖRSTUDIEN FANNS det med förslag om mobila lösningar så som bodar som kunde fungera som värmestuga och toaletter vintertid.

Förstudien föreslog att detta skulle förbises.

Men skulle det dra ut på tiden kan nämnden tänka om.

– En tillfällig lösning kan vara möjlig om det tar tid, säger Tobias Carlsson och fortsätter:

– Vi hoppas att det ska bli en trivsammar­e och bättre miljö för våra torghandla­re. Att vi skapar en mer attraktiv miljö att jobba i, det kommer ju allmänhete­n tillgodo också, säger Tobias Carlsson.

 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ?? PÅ GÅNG. I första steget kommer hamn- och gatunämnde­n att jobba för att förbättra elförsörjn­ingen. Något som har efterfråga­ts en längre tid.
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON PÅ GÅNG. I första steget kommer hamn- och gatunämnde­n att jobba för att förbättra elförsörjn­ingen. Något som har efterfråga­ts en längre tid.
 ?? Bild: KALLE PETTERSSON OCH REBECKA KVINT ?? TORGHANDEL. Torghandel­n är på dekis men det är inte så kommunen vill ha det, den vill ha det knökat. Och bättre service till torgknalla­rna ska göra det möjligt.
Bild: KALLE PETTERSSON OCH REBECKA KVINT TORGHANDEL. Torghandel­n är på dekis men det är inte så kommunen vill ha det, den vill ha det knökat. Och bättre service till torgknalla­rna ska göra det möjligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden