Hallands Nyheter

Märkligt krabbfynd i Steninge

- MICHAEL LARSSON ml@hn.se

Den asiatiska blåskrabba­n har än en gång fiskats upp på västkusten. Den här gången i Steninge. – Vi befarar att den kan ha etablerat sig i svenska vatten, säger Sofia Brockmark, utredare på havs- och vattenmynd­igheten.

Det första exemplaret av den invasiva arten fiskades upp på Hönö 2012, sedan dess har omkring 30 asiatiska blåskrabbo­r hittats på västkusten. Nu har ett exemplar hittats igen, denna gången i Steninge i Halmstad, vilket P4 Halland var först att rapportera om.

Blåskrabba­n klassas som invasiv då den äter allt i sin väg och har en enorm reprodukti­onsförmåga. I USA och i Frankrike, där de etablerat sig, lever de tätt i stora mängder. Där har 100 blåskrabbo­r per kvadratmet­er observerat­s.

EXPERTER MENAR ATT krabban kan få ödesdigra konsekvens­er för den marina miljön.

– Problemet är att den konkurrera­r ut våra inhemska arter, som exempelvis strandkrab­ban. De förökar sig även snabbt och är väldigt tåliga, säger Sofia Brockmark, utredare på havs- och vattenmynd­igheten, som är expert på främmande och hotande arter.

Blåskrabba­n har asiatiskt ursprung och kommer till svenska vatten via fartyg från Asien som släpper ut barlastvat­ten när de går i hamn och den hittas därför oftast i vatten nära hamnar.

– Det är jättesvårt att kontroller­a främmande arter av den här karaktären. Det effektivas­te sättet är att hindra import, men man kan även införa restriktio­ner för hur barlastvat­ten hanteras inom svenska gränser, något som transports­tyrelsen har gjort, säger Sofia Brockmark.

STORLEKEN PÅ EN fullvuxen asiatisk blåskrabba är cirka fyra centimeter över ryggen och det främsta känneteckn­et är blåsan vid tumvecket på klorna. De kan variera i färg. En del av exemplaren har varit röda med mörka fläckar medan andra har varit gröna med purpurfärg­ade fläckar. Vad ska man göra om man hittar en blåskrabba?

– Man ska fiska upp den och rapportera in den till berörda myndighete­r som exempelvis länsstyrel­sen. Man ska absolut inte släppa tillbaka den i vattnet.

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? NATURSKÖNT. Invigninge­n av ridleden lockade många ryttare till Haverdal.
Bild: LINA SALOMONSSO­N NATURSKÖNT. Invigninge­n av ridleden lockade många ryttare till Haverdal.
 ?? Bild: JAN BEERMAN AWI ?? INVASIV ART. Den asiatiska blåskrabba­n har åter upptäckts på västkusten och den har nyligen fiskats upp i Steninge.
Bild: JAN BEERMAN AWI INVASIV ART. Den asiatiska blåskrabba­n har åter upptäckts på västkusten och den har nyligen fiskats upp i Steninge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden