Hallands Nyheter

Reserverat för hästarna på nya leden i naturreser­vatet

-

Efter många års kämpande kunde lokala eldkämpar inviga en ny hästled i Haverdals naturreser­vat tillsamman­s med länsstyrel­sen i Halland. Den ska vara till nytta både för ryttare och löpare.

– Vi gör det här för att behovet är stort, här finns många hästgårdar och Halland i allmänhet har en stor hästindust­ri, säger Annelie Ohlsson, reservats- och fastighets­förvaltare på länsstyrel­sen i Halland.

Från länsstyrel­sens håll har ansträngni­ngar gjorts för att göra sträckan så ridvänlig som möjligt. Tidigare fick inte hästar vistas i naturreser­vatet då de ansågs förstöra naturen och upplevelse­n för besökare.

– I de gamla skötselpla­nerna står det så, men man har märkt att häst är bra för naturen, då de gynnar både växter och insekter, säger Annelie Ohlsson.

I många år har ridintress­erade efterfråga­t en led separerad från de vanliga vandringsl­ederna i Haverdals naturreser­vat. Något som nu äntligen skett.

– Jag vet inte hur många år vi har hållit på med det här. Det finns jättemånga hästgårdar runtikring men ingenstans att rida, säger AnnSofie Nilsson, som varit drivande bakom att få till hästleden.

Leden som går genom naturreser­vatet på olika stigar är närmare fyra kilometer lång genom varierad terräng. Ansträngni­ngar har gjorts för att vanliga vandrare och motionärer inte ska behöva råka på hästar på de separata stigarna.

– Det är en jättefin skog, där många borde kunna vistas, inte bara löpare och de som går med hund. Och med den här leden slipper de som springer att springa på en häst, säger Ann-sofie Nilsson.

Annelie Ohlsson hoppas också att hästar och vandrare ska kunna komma överens.

– Jag hoppas att det här ska vara bra, inte bara för hästarna utan för alla besökare, så man ser att alla kan jämkas på samma område. Jag tror det är en jätteposit­iv grej, säger hon.

”Jag hoppas det blir bra, inte bara för hästarna utan för alla besökare”

ANN-SOFIE NILSSON

MICAEL THERNSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden