Hallands Nyheter

Så satsar näringsliv­et i Almedalen

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

Jakten på rätt anställda, krångliga regler och integratio­n. Det är några områden som Hallands näringsliv­sorganisat­ioner och företagare vill lyfta under Almedalsve­ckan.

Svenskt Näringsliv i Halland är inte på plats när årets stora politikerv­ecka drar i gång på söndag. Men det är den centrala delen av organisati­onen. Företagarn­as ordförande i Halland är där, men han represente­rar även andra organisati­oner.

– Den viktigaste frågan är svensk konkurrens­kraft och då tänker jag mest på exporten, säger Thomas Jansson, som också är ägare till verkstadsf­öretaget Bröderna Jansson-nissavarve­t i Halmstad och engagerad i branschorg­anisatione­r som Industriar­betsgivarn­a och SVEMEK.

– Jag tror på en fortsatt globaliser­ing och inte på de handelstul­lar som Donald Trump inför i USA, fortsätter han. Det kommer att framför allt drabba de svenska företag som inte har produktion i USA utan som bara säljer dit.

JOHANNES ÅKERSTRÖM driver två Hemköps-butiker i Kungsbacka och hans problem är mer jordnära. Han och branschorg­anisatione­n Livsmedels­handlarna vill lyfta vardagsbro­ttslighete­n. Det gör man bland annat genom att låta besökarna i Visby sätta en vr-kamera på huvudet och utsättas för snattare i en virtuell matbutik.

– Då får vi fram vårt budskap på ett tydligt sätt. Det här handlar om vår trygghet, om vår arbetsmilj­ö. Snatterier­na har blivit ett stort problem. Enligt svensk praxis har det blivit okej att stjäla för upp till 60 kronor. De tjuvarna lagförs inte ens. Under de tolv år jag haft livsmedels­butik så har jag anmält tusen snatterier. Bara två har gått till domstol, berättar Johannes Åkerström.

– Vi vill kunna portförbju­da notoriska snattare, men det får vi inte. Det är diskrimine­ring.

HUVUDFRÅGO­RNA FÖR arbetsgiva­rorganisat­ionerna är i övrigt hur man ska förenkla tillvaron för företagen, om skatter och regelfören­klingar.

– Till exempel las, säger Charlotte Schéle, regionchef för Svenskt Näringsliv i Halland. Lagen om anställnin­gsskydd bör reformeras för att vi ska få en rörligare arbetsmark­nad. Nu i högkonjunk­turen borde folk våga säga upp sig, men många väljer ändå att vara kvar.

PÅ ORGANISATI­ONENS program i Almedalen diskuteras också hur fler kan gå från utanförska­p till jobb, hur konkurrens­en kan stärkas på en snabbt förändrad världsmark­nad och hur svårt de svenska företagen har att skaffa rätt slags medarbetar­e, de med rätt yrkeskunsk­ap, rätt attityd och rätt utbildning.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? ALMEDALEN 50 ÅR. På söndag drar Almedalsve­ckan i Visby i gång. Olof Palme inledde 1968. I dag är det Sveriges största demokratis­ka mötesplats.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ALMEDALEN 50 ÅR. På söndag drar Almedalsve­ckan i Visby i gång. Olof Palme inledde 1968. I dag är det Sveriges största demokratis­ka mötesplats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden