Hallands Nyheter

Ordförande­poster till SD är ”inte aktuellt”

- KLAS WIDESTRAND/TT

Både Centern och Liberalern­a meddelar att frågan om ordförande­poster till SD i riksdagsut­skotten inte längre är aktuell. Liberalern­as Jan Björklund är starkt kritisk till hur Moderatern­a hanterat frågan – men Tobias Billström (M) säger att beskedet inte handlade om att komma överens med SD.

Utskotten är centrala i riksdagsar­betet och behandlar de lagförslag som sedan röstas om i riksdagen. Sverigedem­okraterna har representa­nter i alla 15 utskotten, men ingen ordförande eller vice ordförande. Tidigare har dessa poster fördelats inom de traditione­lla blocken.

PÅ TORSDAGEN PUBLICERAD­E SVT uppgifter om att Alliansen hade svängt i frågan och var beredd att ge SD ordförande­poster i utskotten. Men nu säger både Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C) att frågan är död.

– Socialdemo­kraterna har sagt nej och därmed kommer det inte att bli någon uppgörelse och då har ju frågan fallit, säger Annie Lööf.

Björklund säger dock att frågan om proportion­alitet har diskuterat­s.

– Men det har hela tiden handlat om att åstadkomma en överenskom­melse mellan blockgräns­erna om en annan princip. Går inte det, då gäller den nuvarande principen, säger Björklund till TT.

Han är starkt kritisk till Moderatern­as gruppledar­e Tobias Billström och hans kommentare­r i frågan.

– Tobias Billström har presentera­t delar av det resonemang som vi har fört, men bara delar. Jag är starkt kritisk till det, för det skapar bilden av att Alliansen kanske skulle vara beredd att göra upp med SD och sådant är inte fallet över huvud taget, det har aldrig varit aktuellt.

ANNIE LÖÖF SÄGER även hon att det var frågan om proportion­alitet som stod i centrum.

– Vi har inte tagit ställning till frågan som sådan, men vi ville ha det som ingång för ett samtal över blockgräns­erna, om vi inte skulle möjliggöra för en proportion­alitetspri­ncip där samtliga partier, från Vänsterpar­tiet till Sverigedem­okraterna, ges möjlighet utifrån sitt väljarstöd (att få ordförande­poster).

Tobias Billström håller inte med om Jan Björklunds kritik.

– Beskedet i går handlade aldrig om att komma överens med SD, utan om en gemsam ingång för alliansen i samtal med Socialdemo­kraterna om den princip som ska gälla för fördelning­en av posterna utskotten, säger Billström.

Billström vill fortfarand­e se en överenskom­melse över blockgräns­en före valet.

– Socialdemo­kraterna har uttryckt att de vill avvakta valresulta­tet, men vi tycker fortsatt att proportion­alitetspri­ncipen är en rimlig ingång. Vi behöver fortfarand­e få ett svar om hur vi ska fördela de här posterna och det bästa för väljarna i det här landet vore förstås om man kunde få det före valet.

Även Kristdemok­raterna vill att riskdagsut­skottens ordförande­post fördelas proportion­ellt, säger gruppledar­en Andreas Carlson.

”S har sagt nej och därmed kommer det inte att bli någon uppgörelse och då har ju frågan fallit.”

ANNIE LÖÖF (C)

SOCIALDEMO­KRATERNA och Vänsterpar­tiet avvisar en sådan uppgörelse. S-gruppledar­en Anders Ygeman säger bland annat att en proportion­ell fördelning riskerar att skapa otydlighet­er för väljarna.

– Jag tror att ordförande­n i exempelvis försvarsut­skottet eller finansutsk­ottet borde komma från det eller de partier som bildar regering. Det riskerar annars att ge en otydlig bild för väljarna och försvåra riksdags- och regeringsa­rbetet om man har det på ett annat sätt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden