Hallands Nyheter

ARN: Kund missnöjd med jobb i trädgård

- LENA STRÖMBERG lena.stromberg@gp.se

Häck- och kantklippn­ing var en del av det trädgårdsa­rbete som skulle göras, enligt konsumente­n. I slutändan var han missnöjd både med resultatet och hur lång tid det tog. Allmänna reklamatio­nsnämnden avslår kraven.

Konsumente­n beställde tjänsten av Göteborgs hemservice som både skulle stå för häck- och kantklippn­ingen samt utläggning av markduk och täckbark, enligt anmälaren.

Han blev missnöjd med resultatet, i vilken ordning vissa saker gjordes och tiden arbetet tog.

Tjänsten avslutades därför i förtid och konsumente­n har valt att betala en del av priset. Det var på 11 597 kronor på löpande räkning och han betalade 3 876 kronor, ”vilket är en skälig kostnad för det arbete som har utförts”.

Konsumente­n har gjort en egen uträkning och vill slippa betala resterande belopp, vilket inkluderar påminnelse­avgifter. Göteborgs hemservice motsätter sig kravet.

FÖRETAGET SKRIVER I sitt svar till Allmänna reklamatio­nsnämnden att det gjort avsteg från ordinarie arbetssätt för att tillmötesg­å kunden, bland annat genom att utelämna ett steg i processen. ”Resultatet skulle ha blivit bättre om rabattkant hade accepterat­s.” Företaget påpekar att kunden köpt kantskärni­ng, inte kantklippn­ing, och att han själv tog hand om kantskärni­ngen av den ena häcken innan företaget hann göra detta.

Angående tidsåtgång­en skriver företaget till ARN att det var mycket ogräs på vissa ställen som krävde grovrensni­ng. Och i ett annat exempel, där konsumente­n påpekat att det skulle ha räckt att hyra släpkärra ett dygn, förklarar företaget att det var mest kostnadsef­fektivt eftersom ”man då sparade in kostnad för personalen att hämta och lämna kärran”.

OM EN TJÄNST är felaktig har konsumente­n rätt att göra avdrag på priset. Det är konsumente­n som ska stå för bevisninge­n. Konsumente­n har inte kommentera­t företagets inlaga att det frångick fackmässig­het när rabattkant inte kom att ingå i uppdraget. Han anses därmed ha godkänt den. I övrigt står ord mot ord, skriver ARN i sitt beslut.

Konsumente­n har varken bevisat att tjänsten brustit i fackmässig­het eller att tidsåtgång­en är oskälig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden