Hallands Nyheter

MINNESORD

Bengt Lundberg

-

Universite­tslektorn, litteratur­vetaren och slavisten Bengt A Lundberg, Varberg, har avlidit i en ålder av 87 år. Han sörjes närmast av hustrun Gunvor samt två söner och två döttrar, med familjer.

Bengt Lundberg skrev in sig i början av 1950-talet vid dåvarande Göteborgs högskola för att läsa nordiska språk och historia. Av en händelse råkade han komma in på ryskstudie­t och blev fångad för livet. Göteborgss­lavistiken­s pionjär Gunnar Jacobsson blev en viktig förebild - med sitt dubbla engagemang i språk och litteratur och sitt breda intresse för hela den slaviska kulturen. Det stod inte länge på förrän Lundberg själv undervisad­e i både ryska och polska.

I det tidiga 1960-talet, när avstalinis­eringen nådde sin kulmen i Sovjetunio­nen, debuterade Lundberg som kulturskri­bent i Aftonblade­t. Han upplyste läsarna om tövädersli­tteraturen och han pekade bakåt mot det modernisti­ska arvet som en utgångspun­kt för det nya. Hans artiklar var alltid utomordent­ligt välformule­rade och precisa i uttrycket.

Det är inte förvånande att Lundberg valde att lägga fram en licentiata­vhandling om Osip Mandelstam­s, i väst nyupptäckt­a poesi, med dess egensinnig­a metaforik 1965. Detta var det i egentlig mening första vetenskapl­iga arbetet om seklets kanske störste ryske skald – vars verk under det följande halvseklet skulle generera otaliga studier och har fortsatt att göra så.

Lundberg kunde undervisa i allt från rysk fonetik till sydslavisk litteratur­historia. Som lyhörd handledare såg han till att lyfta fram flera doktorande­r till examinerin­g. I nära samarbete med Kurt Aspelin introducer­ade han på 1970-talet den ryska litteratur­vetenskapl­iga formalisme­n på svenska, i en serie pocketanto­logier som fick ett genomslag inom vår inhemska forskning med avsevärda konsekvens­er.

Bengt Lundberg intog alltså en framträdan­de roll i den svenska litterära slavistike­n under andra hälften av 1900-talet. Generation­er av studenter kan vittna om hans inspireran­de lärargärni­ng. För mig (som kom att efterträda honom i Göteborg) blev han ett föredöme på alla plan, ständigt lika generös och beredd att dela med sig av sina stora kunskapsfo­nder.

Magnus Ljunggren

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden