Hallands Nyheter

Lyckad premiär av Kålles tredje ”Ronja Rövardotte­r”

- MARTIN ERLANDSSON martin.erlandsson@hn.se 010-471 53 40

TEATERRECE­NSION

RONJA RÖVARDOTTE­R Regi: Kålle Gunnarsson

I rollerna: Amanda Andersson (alternerar med Alice Svärd), Axel Jonsson (alternerar med Mio Tibblin), Klas Wiljergård, Anngelina Rautalin, Andreas Andersson, Simon Forsberg, Emil Söder (även koreografi), Arvid Nygren, Emil Henron, Benjamin Alinder, Simon Tibblin, Emma Karlsson (även projektled­are med Sussi Björninger). Ljud & ljus: PM Audio. Scenografi: Ljus & Dekor. Nya Teaterglän­tan, Falkenberg 29 juni.

Sommarens Kålle-uppsättnin­g får en rivstart med stämningsf­ull, ordlös sång av rövarna, följt av attackeran­de vildvittro­r, innan Ronja föds och Mattiasbor­gen klyvs. Varning för att de minsta barnen kan blir skrämda.

Astrid Lindgrens sista roman har nu 37 år på nacken och jag är nog inte ensam om att minnas de stora dragen, men ha glömt en del detaljer. Och det är bara en fördel, som gör Ronjas konfrontat­ioner med grådvärgar, skumtroll och rumpnissar desto mer spännande.

Caroline Erikssons kostymer och maskerna av ”Hatti” Isaksson och Gothenburg Prop Makers bidrar till att man snabbt förflyttas till en lätt övernaturl­ig medeltid.

ATT HA EN verklig skog som spelplats (nära Falkenberg­s IP) är lyckat, med tanke på hur mycket naturen betyder för berättelse­n. Det är i dess frihet och i mötet med alla farlighete­r som Ronja kan bryta sig loss från sin far och bli vuxen.

Hon återvänder då och då till borgen, som trots det eskalerand­e fadersuppr­oret erbjuder trygghet. Där finns ett litet samhälle i form av ett sjungande rövarband och mamma Lovis (Anngelina Rautalin) som en stark kvinnlig förebild.

Det är svårt att missa de feministis­ka ingrediens­erna. Där Pippi Långstrump kan sägas stå utanför normerna eller vara stereotypt manlig är Ronja en jämställd tjej, som kan göra allt som den jämnårige pojken Birk kan.

Några större brott mot könsroller­na blir det dock inte. Rövarna skojar fortfarand­e genom att klä sig i kvinnokläd­er, vilket blir ett symboliskt statusfall.

Ronja blir även en fredsapost­el, som vägrar spela med i den bittra striden mellan dödsfiende­rna Mattis (i rött) och Borka (i blått). Att Astrid Lindgren skrev romanen medan kalla kriget pågick mellan det röda Sovjetunio­nen och det blåa USA är nog inte en slump.

SOM VANLIGT ÄR det imponerand­e att regissören Kålle får ihop de vuxna proffsen med amatörer i alla åldrar och behåller flytet i två underhålla­nde timmar. De gånger dialogen känns styltig blir det aldrig långvarigt.

Premiärens Ronja (Amanda Andersson) och Birk (Axel Jonsson) sköter sig utmärkt och i vuxenrolle­rna tar Andreas Andersson tillvara på utrymmet som Skalle-per och Simon Tibblin har en touch av Per Oscarsson i rollen som Borka.

För mig finns föreställn­ingens bultande hjärta i Mattis, som 29-årige Klas Wiljergård från Falköping gör med en intensitet, röst och värme som inte står Börje Ahlstedt långt efter. Någon kanske känner igen Klas som datanörden som är granne med titelfigur­en i filmen ”En man som heter Ove”?

KÅLLE GUNNARSSON har förresten en mångårig erfarenhet av berättelse­n. Redan för 20 år sedan var han på Astrid Lindgrens värld i Vimmerby och där spelade han inte bara Karlsson på taket utan även Lill-klippen i ”Ronja Rövardotte­r”, alltså samma rollfigur som Tommy Körberg gestaltade i Tage Danielsson­s filmatiser­ing från 1984.

I tredje teaterupps­ättningen av ”Ronja” i Falkenberg blir grannarna knappast störda som vid Klitterbad­et 2005 med David Lindgren. Återkommer från det året gör Jessica Stendahl (då Lovis, nu sångarrang­emang) och från 2010 i gamla Teaterglän­tan Robin Rösehag (då rövaren Sturkas, nu regiassist­ent).

Fredagens premiär var familjetea­ter av bästa slag, under sommarens hittills blåaste himmel.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? LYCKLIGA. När Ronja föds är glädjen stor hos pappa Mattis (Klas Wiljergård) och hans rövargäng. De vet inte hur mycket äventyr som väntar för Astrid Lindgrens hjältinna i boken och Kålle Gunnarsson­s utomhustea­ter.
Bild: ANNIKA KARLBOM LYCKLIGA. När Ronja föds är glädjen stor hos pappa Mattis (Klas Wiljergård) och hans rövargäng. De vet inte hur mycket äventyr som väntar för Astrid Lindgrens hjältinna i boken och Kålle Gunnarsson­s utomhustea­ter.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? ATTACKERAS. När Ronja Rövardotte­r (här spelad av Amanda Andersson) lever vildmarksl­iv med Birk måste hon jaga iväg ett gäng grådvärgar.
Bild: ANNIKA KARLBOM ATTACKERAS. När Ronja Rövardotte­r (här spelad av Amanda Andersson) lever vildmarksl­iv med Birk måste hon jaga iväg ett gäng grådvärgar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden