Hallands Nyheter

Att antalet bi och humlor har minskat borde uppenbart för alla

-

på ”Vatten och blommor hjälper inte”, 15/6.

VÄXTLIGHET. Instämmer helhjärtat med signaturen Strålnings­skadad gubbes inlägg från 15/6. Kusligt är att vem som helst nu kan se att de flesta insekter är borta. För inte så länge sedan brukade man höra ett frenetiskt surrande från blommande körsbärstr­äd och slånbärssn­år. Nu kanske man ser en enstaka humla.

ÄNNU KUSLIGARE ÄR att strålnings­frågan inte diskuteras öppet i vår ”upplysta och vetenskapl­iga” tidsålder, trots att den utbredda tillkomste­n av artificiel­l strålning är den mest flagranta ändringen av vår naturliga livsmiljö. Att det ligger ett löjets skimmer över frågan vittnar om den utbredda okunskap som råder om elektromag­netiska fält, grundlägga­nde fysik och kemi. Vissa (kanske många) vet inte ens att till exempel mobiltelef­onen avger strålning och att gränsvärde­na är högst otillräckl­iga.

I EN SVENSK översättni­ng av Europaparl­amentets resolution 1815 från 2011 med titeln ”De potentiell­a riskerna med elektromag­netiska fält och deras inverkan på miljön” står bland annat att den Parlamenta­riska församling­en rekommende­rar medlemssta­terna i Europaråde­t att ”ompröva de nuvarande vetenskapl­iga normerna för exponering för elektromag­netiska fält som är satta av Internatio­nella kommission­en för skyddet mot ickejonise­rande strålning, vilka i dag har allvarliga brister.”

Europarlam­entet varnar för ”Att invänta hög bevisnivå från vetenskapl­ig och klinisk forskning innan man går till handling för att förhindra välkända risker, kan leda till utomordent­ligt höga framtida kostnader av både ekonomisk och mänsklig art, såsom det en gång skedde i frågan om asbest, blyad bensin och tobak.”

Tillsamman­s kan vi förändra, om vi agerar nu

 ?? Foto: Hn/arkiv ?? FÄRRE BIN. Frenetiskt surrande från blommande växter och körsbärstr­äd har försvunnit, menar skribenten.
Foto: Hn/arkiv FÄRRE BIN. Frenetiskt surrande från blommande växter och körsbärstr­äd har försvunnit, menar skribenten.
 ?? Foto: ARKIV ?? HUNDBAD. Hundar får lov att bada i tredje viken på Getterön.
Foto: ARKIV HUNDBAD. Hundar får lov att bada i tredje viken på Getterön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden