Hallands Nyheter

Tomtmark behövs skyndsamt i Veddige

-

LANDSBYGD. Veddige är en attraktiv, blomstrand­e och trevlig serviceort, med ett omfattande näringsliv och ett bra utbud vad gäller skola, vård/omsorg, handel, bank, restaurang­er, kommunikat­ioner, idrottsakt­iviteter med mera. Men en viktig och helt nödvändig ingrediens saknas för att samhället ska kunna fortsätta att växa och utvecklas – här finns sedan decennier tillbaka ingen planlagd attraktiv kommunal tomtmark och det är inget annat än en skandal.

PROBLEMET HAR GENOM åren diskuterat­s och uppmärksam­mats i alla upptänklig­a sammanhang, på stormöten och uppvaktnin­gar av alla de slag, men ack – ingen respons, varken från Varbergs kommun eller från Varbergs Bostad, trots att efterfråga­n varit och är omfattande. Detta har bland annat bevisats när ett par privata aktörer för ett antal år sedan ”satte spaden i jorden” och byggde hyreslägen­heter, vilket i sin tur satte igång ”generation­skaruselle­n”, där äldre människor lämnade sina villor och unga barnfamilj­er flyttade in.

Visst har kommunen genomfört ett flertal bra saker i samhället genom åren i form av förskolor och mycket annat, men det räcker inte. Utan attraktiv, byggbar tomtmark så står samhället bara och ”stampar” och kommer ingen vart och samhällen som inte utvecklas, går istället sakta men säkert åt det motsatta hållet – de förtvinar.

"Utan attraktiv, byggbar tomtmark står samhället bara och stampar."

KOMMUNEN MÅSTE SÅLEDES omedelbart prioritera anskaffnin­g och planläggni­ng av attraktiv tomtmark, för villabebyg­gelse och andra boendeform­er (även mark för verksamhet­er) i Veddige. Nu kan det inte vänta längre – det har dröjt alldeles för länge redan.

FÖR ATT DRA en parallell med växtriket, så brukar växtlighet som inte får näring och de rätta förutsättn­ingarna, sloka, vissna och förtvina. Samma sak händer med samhällen som inte ges de rätta förutsättn­ingarna och då räcker det inte med att kommunen ”vräker på med mycket näring” i Varbergs tätort – den näringen når inte ut till serviceort­erna och oss på landsbygde­n.

Sten Unosson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden