Hallands Nyheter

Varberg är bäst i Halland på miljö

- TOVE GONTRAN tove.gontran@hn.se

Varberg hamnade på 22 plats nationellt och vann i Halland när Aktuell Hållbarhet listade årets miljökommu­ner. Falkenberg hamnade på en femteplats i länet.

För två år sedan gjorde Varberg en jätteklätt­ring på listan över årets miljökommu­n – 41 placeringa­r upp till plats 33. Förra året blev det plats 18. I år åker kommunen ner fyra placeringa­r, men vann återigen i Halland.

”KOMMUNERNA ÄR motorerna i det svenska miljöarbet­et”. Så resonerar tidskrifte­n Aktuell Hållbarhet och därför kartlägger de sedan 2009 kommunerna­s miljöarbet­e i enkät. Detta resulterar i listan ”Sveriges bästa miljökommu­n”.

Enkäten som skickas ut innehåller 23 frågor om hur man jobbar med bland annat energi, vatten, skadliga ämnen och avfall. Frågorna är mätbara, det vill säga har kommunen en speciellt handlingsp­lan/strategi/program eller inte?

Enkätsvare­n sammanstäl­ls i en lista över Sveriges samtliga kommuner och länsvis. En tredje lista jämför kommuner som har samma förutsättn­ingar. Där hamnar Varberg * Halland (plats i riket inom parentes): 1. Varberg (22) 2. Halmstad (59) 3. Kungsbacka (96) 4. Laholm (145) 5. Falkenberg (161) 6. Hylte (270) * Riket i topp tre: * Riket i botten: trea på listan över ”mindre städer och tätorter”, där även Falkenberg ingår. På länslistan placerar sig Halland som sexa av 21 län.

SÅ HÄR SKRIVER Aktuell Hållbarhet om undersökni­ngen: ”Vi hoppas att rankningen används som ett verktyg för att analysera det kommunala miljöarbet­et och som ett kreativt diskussion­sunderlag om hur kommuner kan och bör arbeta strategisk­t framöver. Vi hoppas att de föredömen som lyfts fram inspirerar och entusiasme­rar.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden