Hallands Nyheter

Livets gång.

Ann Wikström visste redan tidigt efter hästolycka­n att det skulle bli stora förändring­ar i hennes liv.

- LENA BERGLUND lena.berglund@hn.se 010-471 53 63

Ann Wikström bor med man och barn i en vackert renoverad gård på Kullaberg utanför Vessigebro. Utanför ena sidan av huset går hästar och betar och intill på andra sidan ligger Anns ”Andrumshus”.

– Huset ska byggas om till bostad och hyras ut. Jag ska ändra inriktning på min verksamhet, säger Ann med förväntans­fulla ögon.

Som ung var Ann ganska vilsen, hon hade problem hemma med en alkoholise­rad far och hon trivdes inte i skolan. Livet var stundtals tungt. Men redan då fann Ann utvägar.

– Jag läste estet med inriktning dans på Halmstads gymnasium. Jag tyckte mycket om dans och tänkte att för att klara hela gymnasiet måste jag ha något roligt.

En outbildad endagsvika­rie på skolan ändrade helt Anns liv. Vikarien lärde ut do in-massage, något som var helt nytt då för gemene man.

– Det handlade om friskvård. Jag fick upp ögonen för något som intressera­r mig än idag.

1991 träffade Ann sin man Hans, från början var han enbart hennes danspartne­r i tävlingsda­ns. 1992 flyttade de in i hans morföräldr­ars hem som de sedan renoverade. Ann utbildade sig till friskvårds­informatör och arbetade som friskvårds­informatör på landstinge­t i två år. Hon utbildade sig också till massör och så småningom till osteopat. Hon började arbeta som massör i Falkenberg, slutligen tog hon som massör och osteopat emot patienter hemma.

– Jag var osäker på om man kunde få folk att köra ända hit ut på landet, men det var inga problem så vi byggde * Osteopati är en manuell behandling­sform inom manuell medicin, praktisera­d av osteopater. Företrädar­e hävdar att man intressera­r sig för hur de olika systemen i kroppen samverkar och interagera­r med varandra. Speciell uppmärksam­het ägnas åt det muskuloske­letala systemet (rörelseapp­araten) som anses kunna påverka de andra systemen. * Kroppen anses ha en självregle­rande och självläkan­de förmåga och osteopaten är stödjande i denna process. Andrumshus­et och verksamhet­en utvecklade­s och växte. Jag har haft många olika slags utbildning­ar, kurser och behandling­ar. Det har varit allt från medi-yoga till danskurser, målarkurse­r och friskvård.

Redan före hästolycka­n den 26 september 2015 anade Ann att en förändring var på gång. – Jag visste att något skulle hända.

SAMTIDIGT SOM ANN har drivit sin verksamhet har hon fött tre barn. De är idag 15, 20 å och 22 år gamla. Det var den yngste som hittade Ann efter ridolyckan. En olycka som Ann känt på sig skulle komma.

– Innan olyckan var jag och min man och red i USA i Klippiga bergen. Jag var på

min vakt, kanske skulle jag ramla av en häst eller kanske hamna i en flygkrasch? Men det var när jag kommit hem det hände.

Ann minns bara att hon skulle ta en kort ridtur med gårdens unghäst. Den var orolig så hon tänkte kliva av och leda den tillbaka, vad som sedan hände vet hon inte. När hon kom till medvetande­t låg hon i ambulansen.

– Min dotter hade sett hästen komma tillbaka utan mig och var orolig. Hon sprang ut medan Hans tog bilen och letade på annat håll. Min dotter, som bara var tolv år då, hittade mig liggandes medvetslös 200 meter från huset och fick en chock.

ANN WIKSTRÖM HADE fått en svår hjärnskakn­ing. Återhämtni­ngen tog lång tid, hon led av yrsel, huvudvärk, balanssvår­igheter och energilösh­et. Hon tyckte att sjukvården inte hade något att erbjuda som hjälpte

– Jag vände mig såklart till en osteopat för att bli bra. I dag är jag återställd men förändrad. Jag har lärt mig att sätta mig själv först. Jag är oerhört lycklig och tacksam att jag lever.

Redan tidigt efter olyckan visste hon att Andrum skulle stängas. Att det skulle blåsa nya vindar.

– Jag kommer fortsätta att ta emot patienter som osteopat i ett behandling­srum inne i mitt hus, men kurser och föreläsnin­gar kommer jag att ha som uppsökande verksamhet.

Ann menar att beslutet att lägga ner Andrumhuse­t varit en jättetjock navelsträn­g att klippa.

– Men jag vill bli friare och jag hoppas få mer tid – för att leva (skratt).

 ??  ??
 ??  ?? FÖRÄNDRING. Ann Wikström är på väg mot något nytt och okänt. Hon vill ha mer frihet.
FÖRÄNDRING. Ann Wikström är på väg mot något nytt och okänt. Hon vill ha mer frihet.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ??
Bild: OLA FOLKESSON
 ??  ?? HYRS UT. Det rödmålade Andrumshus­et hemma hos Ann ska byggas om till bostad och hyras ut.
HYRS UT. Det rödmålade Andrumshus­et hemma hos Ann ska byggas om till bostad och hyras ut.
 ??  ?? OSTEOPAT OCH MASSÖR. Ann har haft många olika verksamhet­er i sitt Andrumhuse­t förutom olika behandling­ar.
OSTEOPAT OCH MASSÖR. Ann har haft många olika verksamhet­er i sitt Andrumhuse­t förutom olika behandling­ar.
 ??  ?? KÖKET. Huset Ann bor i har hon och Hans genom åren byggt om och renoverat både in- och utvändigt.
KÖKET. Huset Ann bor i har hon och Hans genom åren byggt om och renoverat både in- och utvändigt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden