Hallands Nyheter

Peab avskedade chefer i Halland

VARBERG: En arbetschef och en platschef har tvingats sluta för att de ska ha gynnat närstående.

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

– Vi ser allvarligt på detta och när sådant här sker blir man självklart både besviken och ledsen, säger Peabs säkerhetsc­hef Peter Martin.

Peab Anläggning AB vann Varbergs kommuns upphandlin­g om markarbete­n för några år sedan och fick förnyat förtroende i maj.

Hallands Nyheter har i en lång rad artiklar berättat om de anklagelse­r som riktats om saltade fakturor, mutor och besticknin­g mellan det stora bygg- och anläggning­sföretaget och kommunen.

Med anledning av anklagelse­rna har Peab själv gjort en intern utredning. Den har letts av säkerhetsc­hefen Peter Martin och är nu klar. Företaget bedömer att ingenting brottsligt har begåtts och har därför inte gjort någon polisanmäl­an. Däremot har man upptäckt allvarliga avsteg från det interna regelverke­t.

KRITIKEN RIKTAR SIG mot en arbetschef och en underlydan­de platschef i länet och handlar både om felaktig attesterin­g och ett otillbörli­gt gynnande.

– De har brutit mot våra interna regler genom att anlita närstående personer som har företag och sedan attesterat fakturorna själva, berättar Peter Martin.

Regelbrott­et ska ha pågått under flera år och rör en rad olika arbeten, både för kommunen och för andra kunder.

De har alltså använt sig av andra underlever­antörer än dem som företaget bestämt och haft avtal med. I stället har man anlitat en släkting eller kompis. Dessutom har man skrivit under och godkänt den faktura som den närstående skickat.

CHEFERNA KONFRONTER­ADES nyligen med utredninge­ns resultat och fick lämna sina anställnin­gar med omedelbar verkan förra veckan. De arbetsrätt­sliga förhålland­ena vill Peab inte gå in på.

Hur stora summor rör det sig om?

– Summorna relaterade till omsättning­en är ringa. Det allvarliga är att de åsidosatt våra interna regler och genom det kan vi inte säkerställ­a en god kontroll och god affärsetik, säger Peter Martin.

Har man lurat Peab på pengar när man gjort så?

– Nej, det kan vi inte se. Men man får inte attestera en närstående­s faktura. Det ska någon annan göra.

Men vilken skada har Peab lidit?

– Man utsätter verksamhet­en för en risk. Beställarn­a ska kunna lita på att vi gör på rätt sätt, det handlar om ett förtroende. Cheferna har inte följt det regelverk vi satt upp och därför tog vi till så kraftfulla åtgärder. Men kunden har fått det arbete utfört som den har beställt.

Kände de anställda till regelverke­t?

– Ja, det var känt. Varför de bröt mot det kan jag inte gå in på. Vi har ett underlag för att vidta de här arbetsrätt­sliga åtgärderna och för vår del är saken avslutad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden