Hallands Nyheter

Nya arbeten på Arla

- STEFAN JOHANSSON stefan.johansson@hn.se

Arla investerar över 60 miljoner kronor i ny teknik för spillprodu­kter. Resultatet blir både en minskad miljöpåver­kan och flera nya arbetstill­fällen. Fyra eller fem tjänster inlednings­vis men de finns förhoppnin­gar om fler när produktion­en kan öka.

Minskad miljöpåver­kan, möjlighet till ökad produktion och nyanställn­ingar blir resultatet när Arlas mejeri i Falkenberg uppgradera­r anläggning­en. ÅF Industry har utvecklat tekniken och sköter installati­onerna som redan är igång.

Som HN tidigare har rapportera­t kommer Arla investera över 60 miljoner kronor i anläggning­en i Falkenberg under 2018.

– Det här är en jättemöjli­ghet. Miljön förbättras och det ger oss också möjlighete­n att öka produktion­en med tiden, säger Alan Thomsen, mejerichef på Arla i Falkenberg.

TROTS ATT ETT större sparpaket lanserades av Arla Foods i april ser det alltså ljust ut för mejeriet i Falkenberg. På sikt hoppas man att kunna öka produktion­en med ungefär 25 procent. Det kan innebära flera nyanställn­ingar i ett långsiktig­t perspektiv.

Men redan inlednings­vis handlar det om fyra eller fem tjänster som kommer att tillsättas den närmsta tiden bekräftar mejerichef­en Alan Thomsen.

– Med den här nya tekniken kommer vi både spara pengar och förbättra miljön. Vi har haft ett stort fokus på miljöaspek­ten, säger Alan Thomsen.

PAUL LANGE ÄR kundansvar­ig på ÅF Industry som har utvecklat tekniken som kommer installera­s i den befintliga anläggning­en.

– Det är en teknik som har använts till annat som vi har anpassat för att få det att funka till den här typen av produktion. Den ger en mycket positiv effekt för miljön, säger han.

Alan Thomsen berättar att Arla under en längre tid har arbetat för att komma ner i nivåer med sina miljöutslä­pp och tack vare de modifikati­oner som nu görs äntligen kan få bukt med problemet.

– Det är inte roligt att vara på gräsen av ens miljötills­tånd. Vi har tryckt på alla knappar vi kunnat de sista åren utan att komma ner. Det här kommer att bli bra för oss, säger Alan Thomsen.

DET ÄR ETT tajt tidsschema som gäller. Redan sommaren 2019 ska anläggning­en vara helt klar och fungera med den nya tekniken.

– Att arbeta i en befintlig fabrik kommer att bli en utmaning och det är kort om tid. Det kommer att krävas god planering. Men vi ser fram emot detta. Vi ska göra vårt bästa för att hålla tiden, säger Paul Lange.

Arbetet på mejeriet är redan igång och det kommer att fortsätta fortlöpand­e under sommaren och hösten. Den nuvarande produktion­en ska inte påverkas utan den kommer att fortsätta som vanligt.

– Till våren kommer vi att kunna se de första indikation­erna kring vad det här kan betyda för framtiden, säger Alan Thomsen.

 ?? Bild: CAMILLA SVENSSON ?? STÖRST. Mejeriet i Falkenberg är Arlas storproduc­ent av Keso och därmed Europas största cottage cheese-mejeri.
Bild: CAMILLA SVENSSON STÖRST. Mejeriet i Falkenberg är Arlas storproduc­ent av Keso och därmed Europas största cottage cheese-mejeri.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden