Hallands Nyheter

Semestern tillbringa­s på vågorna

VARBERG: Turisterna strömmar till Varberg från alla möjliga håll – i hamnen möts de som föredrar båtlivet framför husvagnsse­mestern.

- JENNIE PERSSON 010-471 50 26 jennie.persson@hn.se

”När man seglar håller man konstant på med något på båten och har inte tid att tänka på annat, det tycker jag är avslappnan­de.”

KRICKE PIHLGREN

Det finns inte många platser lediga i Varbergs hamn den här varma sommardage­n då temperatur­en har krupit över 25 grader.

NÄR IVER STORVIK och hans son Ludvig Storvik från Norge sakta glider in i hamnen blir de guidade av en annan båtresenär för att hitta någonstans att lägga till. De har seglat i sex dagar och sammanlagt ska de vara ute i cirka tre veckor. Slutmålet är Köpenhamn.

– Det bästa med att segla är att man kan bada precis när man vill, säger Ludvig Storvik.

Att semestra med båt har familjen gjort de senaste 15 åren. Men det är första gången som de besöker Varbergs hamn. Här ska de stanna i två dagar, berättar Iver Storvik.

– Vi kom nyss och vet inte riktigt vad vi ska hitta på. Men det skal vi finne ut, säger han.

Några kajplatser längre bort kliver paret Klaar van der Valk och Jaap Winder ner i sin båt ”De Zwarte Haan” (kan översättas med ”Den svarta tuppen”). De kommer från staden Alkmaar i Nederlände­rna och är ute på en två veckor lång segelsemes­ter i Skandinavi­en. I Varberg har de varit i knappt ett dygn men planerar att stanna i Sverige i en vecka och eventuellt blir det ett stopp på Anholt. Första intrycket av Varberg är positivt.

seglare

– Vi fick ett trevligt bemötande här i hamnen och staden ser väldigt fin ut, säger Jaap Winder.

– Och vi uppskattar verkligen ljuset här. Vi var uppe klockan tre i natt men det var inga problem att se, för det var så ljust ute, säger Klaar van der Valk. Vad är det bästa med att semestra med båt?

– Friheten – du kan lägga till var du vill. Och trots att svenskar, danskar och norrmän inte vanligtvis kanske är de mest sociala har vi fått ett väldigt vänligt välkomnand­e var vi än varit. Och vilket väder vi har fått! Just nu känns det som att vi är i paradiset.

HOLLÄNDARN­AS BILD AV Sverige är alltså överlag positiv – men det finns en svensk tradition som de inte riktigt förstår sig på.

– Vi var i Marstrand på midsommara­fton. Svenskarna var berusade och väldigt högljudda. Det var lite överraskan­de att se. Men det är er tradition, så vi lade oss inte i, säger Klaar van der Valk med ett skratt.

Några som fått ”nödstanna” i Varberg är stockholma­rna Kricke och Adrian Pihlgren.

– Vi skulle egentligen stannat längre upp på kusten men det blåste så mycket i natt att vi var tvungna att åka in, säger Kricke Pihlgren.

BÅTSEMESTE­RN SKA DE njuta av i drygt två månader.

– När man seglar håller man konstant på med något på båten och har inte tid att tänka på annat, det tycker jag är avslappnan­de. Sedan är det tyst och lugnt – och du får uppleva en fantastisk natur.

 ?? Bild: JENNIE PERSSON ?? BÅTÄLSKARE. Klaar van der Valk och Jaap Winder från Nederlände­rna är på skandinavi­sk seglats. – Varberg ser väldigt fint ut, säger Jaap Winder.
Bild: JENNIE PERSSON BÅTÄLSKARE. Klaar van der Valk och Jaap Winder från Nederlände­rna är på skandinavi­sk seglats. – Varberg ser väldigt fint ut, säger Jaap Winder.
 ??  ?? NEDERLÄNDS­KT BESÖK. Jaap Winder och Klaar van der Valk kom till Varberg med båten ”De Zwarte Haan”. ”I Sverige finns väldigt detaljrika sjökartor, det tycker vi om!” säger Klaar van der Valk.
NEDERLÄNDS­KT BESÖK. Jaap Winder och Klaar van der Valk kom till Varberg med båten ”De Zwarte Haan”. ”I Sverige finns väldigt detaljrika sjökartor, det tycker vi om!” säger Klaar van der Valk.
 ?? Bild: JENNIE PERSSON ??
Bild: JENNIE PERSSON
 ??  ?? GRANNBESÖK. Ludvig Storvik och hans pappa Iver Storvik från Norge är på väg till Köpenhamn.
GRANNBESÖK. Ludvig Storvik och hans pappa Iver Storvik från Norge är på väg till Köpenhamn.
 ??  ?? HÖGSÄSONG. Just nu är det tätt mellan båtarna i hamnen – att semestra med båt är populärt.
HÖGSÄSONG. Just nu är det tätt mellan båtarna i hamnen – att semestra med båt är populärt.
 ??  ?? LÅNG SEMESTER. Kricke Pihlgren och hans son ska vara ute i drygt två månader med segelbåten ”Josephine”.
LÅNG SEMESTER. Kricke Pihlgren och hans son ska vara ute i drygt två månader med segelbåten ”Josephine”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden