Hallands Nyheter

Värna torgknalla­rna för Varbergs bästa

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 3/7. Den livliga torghandel­n har varit en källa till avund i grannstade­n söderöver – och säkert en bidragande orsak till det priser som regnat över Varberg. Men på senare tid har kommersen varit mer avslagen, till många varbergare­s förtret. Ett skäl är att handlarna inte har känt sig full så välkomna som de borde. Istället för att värna om deras intressen, har kommunen dröjt i ett par års tid med att uppfylla högt rimliga och relevanta önskemål.

VEM SOM HELST kan ju förstå behoven av facilitete­r som tillgång till toalett och en stuga att värma sig. Särskilt de dagar när vinden viner som värst över det stolta torget.

– Jag är väldigt glad över att vi har den här torghandel­n, sade Tobias Carlsson (L) och talade om att trycka på för snabbare förbättrin­g.

DE MÖJLIGA MOBILA lösningar för torghandla­rna, som han ser som en tillfällig åtgärd i väntan på en större ombyggnad av torggrille­n, borde dock ha varit på plats redan i höstas. Det var också vad HN:S ledarsida då krävde, efter att ledarredak­tionen i slutet av oktober hade noterat att torgförbät­tring fanns bland ”övriga frågor” på Hamns- och gatunämnde­ns bord. Nu är det juli 2018 och ännu har inget hänt.

DET FINNS FAKTISKT inget bra försvar för den politiska saktfärdig­heten med att lösa en så angelägen fråga. Att torget kanske skall sminkas upp i framtiden, men att luften gick ur de vildaste planerna, ursäktar inte bristen på handlingsk­raft. Inte heller Brunnspark­ens renovering kan förklara dröjsmålen. Så dålig är inte simultanka­paciteten i Varberg.

”REDAN PÅ 1600-TALET bedrevs en livfull handel på torget, och även om handeln blommar som mest under sommarmåna­derna så har torghandel­n en självklar plats även under övrig tid på året. På torget finns ett brett utbud av varor, till exempel frukt, grönsaker, ost, blommor, hantverk, kläder, textilier och mycket mer. Missa inte chansen att besöka en torghandel känd vida omkring för sin trevliga atmosfär och sitt fina utbud!” Så skryter Varbergs kommun på sin hemsida.

TYVÄRR HAR DET, vissa dagar, varit lite av falsk marknadsfö­ring.

Nu skall nämnden äska pengar för att investera i elförsörjn­ing. Må det beviljas snabbt. De långa bänkarna i nya Brunnspark­en må vara fina, men att fortsätta dra torgfrågan i långbänk måste Varberg låta bli.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden