Hallands Nyheter

Misshandla­re får bordplats vid offret

Nazister. Att polisens ska vara ”färgblind” betyder inte att man ska blunda för säkerhetsr­isker.

- MARIA HALDESTEN

För tio år sedan dömdes nazistleda­ren Simon Lindberg till tre månaders fängelse för medhjälp till misshandel, medhjälp till olaga hot och skadegörel­se i samband med en attack mot en Rfsl-lokal i Kristianst­ad.

Linberg en av dem som anhölls efter att ha försökt bryta sig igenom polisens linjer i samband med demonstrat­ionen i Göteborg. Och i början av året dömdes han för hets mot folkgrupp efter att ha knutet näven och ropat hell seger flera gånger i samband med en demonstrat­ion i Stockholm.

I veckan är han en av dragplåstr­en för Nordiska motståndsr­örelsen i Visby. Som ett direkt resultat av att nazisterna nyss beviljats ytterligar­e tillstånd – för att sätta upp ett bokbord i närheten av RFSL:S lokaler i Visby – förklarar RFSL ungdom att man av säkerhetss­käl ställer in sin planerade närvaro under Almedalsve­ckan.

Det är ett oändligt sorgligt besked, men begripligt att RFSL inte känner sig trygga med sina bokgrannar. Lindberg är inte den ende som gjort sig skyldiga till hatdrivna våldsaktio­ner mot homosexuel­la.

– Vi får inte tycka något om någons åsikter, vi är helt färgblinda i vår tillstånds­givning, och vi sätter ingen före någon annan, säger Elisabeth Anestad, biträdande kommenderi­ngschef vid Polisen.

POLISEN I GÖTEBORG kom, efter massiv kritik, till insikt om det osmarta i att låta nazister marschera nära en judisk synagoga i samband med Jom Kippur. Nu tycks dock myndighete­rna på Gotland ha glömt glasögonen igen. För det är en sak att vara ”färgblind”, en helt annan att bereda plats åt nazister intill en av deras måltavlor.

– Vi kan inte gissa att brott begås på förhand, säger polisen.

Men, alltså, ett visst mått av riskoch säkerhetsa­nalys ingår väl ändå i ordningsma­ktens uppdrag?

 ?? Bild: TT /GP ??
Bild: TT /GP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden