Hallands Nyheter

Strandskyd­det låter alla bada på våra stränder

-

om pågående debatt kring strandskyd­det 13 juni och 21 juni

HALLAND. Strandskyd­det tillkom 1952 med syftet att trygga förutsättn­ingarna för allmänhete­ns friluftsli­v och bevara goda livsvillko­r på land och i vatten för djur- och växtlivet som inte skulle missgynnas av exempelvis stängsel, murar eller byggnader.

För oss i Vänsterpar­tiet är det viktigt att alla som vistas i vårt land har fri tillgång till strandlinj­er och insjöar. För oss är detta en jämlikhets­fråga och en fråga om att värna allemansrä­tten.

EN INSÄNDARE FRÅN Centerpart­iet den 13 juni ger oss känslan av att en företagset­ablering på landsbygde­n står och faller med att företagsle­daren får bygga ett boende vid strandkant­en. Så är det givetvis inte. En geografisk företagset­ablering beslutas på helt andra grunder än att det kunde vara kul att ha en egen privat brygga. En insändare från Moderatern­a den 21 juni har ännu märkligare argument för att frångå strandskyd­det. Enligt dom motsvarar den totala längden strand längs kust, sjöar och vattendrag i Sverige 10,5 varv runt jorden och därmed tycker Moderatern­a att det inte finns behov av att varenda sjö- och dikeskant ska vara fredad från byggande. Att freda allemansrä­tten och strandskyd­det överallt utom i Värmland skulle nog göra värmlandsb­orna missnöjda. Kanske till och med lite arga.

ATT RÖRA SIG fritt i naturen, vandra längs en havslinje eller ett vattendrag, slå upp ett tält med barnen och grilla på anvisade platser är ett äventyr som inte kräver en tjock plånbok. Ingrepp på strandskyd­det skulle innebära att stränderna inte är till för alla utan bara för några få. Därför säger Vänsterpar­tiet nej till alla ingrepp på strandskyd­d och allemansrä­tten.

Mikael Hallberg

Förstanamn på kommunlist­an i Falkenberg

Anita Gidén

Andranamn på kommunlist­an i Falkenberg

 ?? Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV ?? SKYLT SAKNAS. Stationen är svår att hitta till, menar skribenten.
Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV SKYLT SAKNAS. Stationen är svår att hitta till, menar skribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden