Hallands Nyheter

Centern har en lång historia med starka kvinnor som ledare

-

HALLAND. Att Centerpart­iet var det första riksdagspa­rtiet med en kvinnlig partiledar­e och nu är inne på sin tredje kvinnliga partiledar­e är naturligtv­is ingen slump. Vi är ett parti med en lång historia av starka kvinnor som tagit plats och utrymme både internt och offentligt, men ingenting sker av sig självt. Inte ens hos Centerpart­iet.

Inom centerröre­lsen har systerorga­nisationen Centerkvin­norna varit garanten för att jämställdh­et alltid stått på dagordning­en och att positioner­na ständigt flyttats fram. Vid sin precis avslutade förbundsst­ämma i Halmstad firade organisati­onen 85-årsjubileu­m och stakade ut vägen framåt för ett liberalt feministis­kt samhälle. Ett samhälle som hela centerröre­lsen strävar emot.

Centerpart­iet, Centerkvin­norna och Centerpart­iets Ungdomsför­bund i Halland kommer gemensamt att fortsätta kampen för ett samhälle där ekonomisk, sexuell och strukturel­l frihet för kvinnor ska vara en självklarh­et. Trots att vi lever en bra bit in på 2000-talet är det tyvärr inte en självklarh­et och när nya grupper inkluderas i samhället är det extra viktigt att dessa värden etableras även hos dem.

EKONOMISK FRIHET för kvinnor handlar om att garantera människors oberoende och självständ­ighet. Därför är det viktigt att sänka trösklarna på arbetsmark­naden, så att utrikesföd­da kvinnor får en lättare väg in. Därför är det också viktigt att slå vakt om kvinnors företagand­e, vilket till stor del bedrivs inom den välfärdsse­ktor som regeringen jagar med blåslampa. Det handlar även om att stimulera till ett jämt uttag av föräldrada­gar, som vi vet har en påverkan både på löneutveck­ling och pensioner.

Sexuell frihet för kvinnor borde vara en självklarh­et, men är det fortfarand­e inte. Centerröre­lsen har varit drivande och ser med glädje på Riksdagens beslut om en samtyckesl­agstiftnin­g, som är viktig markering kring kvinnors rätt till sin egen kropp, men det räcker inte med det.

Domstolsvä­sendet behöver bli mer insatta i frågor kring sexualbrot­t och straffen för våldtäkt behöver skärpas ytterligar­e. Samtidigt måste kvinnors rätt till en god reprodukti­v hälsa garanteras genom exempelvis fungerande och trygg förlossnin­gsvård i hela landet. Inte bara här i Halland. Strukturel­l frihet för kvinnor innebär att samhället måste ta ett ansvar för att motverka och bryta ner inbyggda strukturer, som bidrar till ett misogynt samhälle. Självklart ska inte skattemede­l gå till föreningar, trosförbun­d och organisati­oner, som på olika sätt motverkar jämställdh­etsarbetet. Det kan handla om allt från fotbollsfö­reningar som tilllåter en sexistisk jargong eller bara premierar pojk-/ herrverksa­mheten till religiösa sammanslut­ningar som aktivt arbetar för att begränsa kvinnors frihet. Den formen av strukturel­l könsdiskri­minering kan inte accepteras och ska definitivt inte stöttas med samhällsme­del.

HALLANDS centerröre­lser kommer gemensamt arbeta för ett liberalt feministis­kt samhälle där människor ges lika förutsättn­ingar till liv och utveckling. Oberoende av kön.

Henrik Oretorp

ordf. Centerpart­iet i Halland

Eva Pehrsson-karlsson

ordf. Centerkvin­norna i Halland

Emilia Lindgren ordf. Centerpart­iets ungdomsför­bund i Halland

 ?? Bild: TT/ARKIV ?? KVINNLIG LEDARE. Centerns partiledar­e Annie Lööf är en av kvinnliga ledarna som partiet har lyft fram de senaste åren.
Bild: TT/ARKIV KVINNLIG LEDARE. Centerns partiledar­e Annie Lööf är en av kvinnliga ledarna som partiet har lyft fram de senaste åren.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden