Hallands Nyheter

Föreningar kan få startbidra­g

- MARTIN ERLANDSSON 010-471 53 40 martin.erlandsson@hn.se

Nästa år kan nya föreningar få cirka 5 000 kronor i startbidra­g av Varbergs kommun. – Vi hoppas att det blir en tydlig uppmuntran för att starta nya föreningar, säger Christofer Bergenbloc­k (C) till HN.

Kultur- och fritidsnäm­nden har beslutat att ett startbidra­g införs 2019 och att förvaltnin­gen ska utforma ett förslag till regelverk.

– Vi ska inte ha så många krav, men det som behövs är ett protokoll från ett konstituer­ande möte och att det finns stadgar, organisati­onsnummer och ett bank- eller postgiroko­nto, säger kultur- och fritidsnäm­ndens ordförande Christofer Bergenbloc­k (C).

Varje år startar två–tre nya föreningar i Varberg, men det är enligt kommunens utredning sällan som någon frågar om startbidra­g.

Tidigare har ett av kraven varit att föreningen har funnits i ett år innan bidrag kan sökas.

– Ett år är en lång tid för en förening som ska komma i gång med verksamhet­en, anser Bergenbloc­k och fortsätter.

– I vissa fall blir det inget av föreningen, utan den läggs ned, och då har vi förlorat pengarna, men det kan vi leva med. Vi vill värna de nya föreningar­na.

KULTUR- OCH fritidsför­valtningen ska även ge förslag till förändring­ar som gör det lättare för nystartade föreningar att få hyra kommunens olika anläggning­ar, för idrott, kulturell verksamhet eller andra fritidsakt­iviteter.

Jämfört med närliggand­e kommuner (se faktaruta) är Varbergs * Falkenberg: Bara för föreningar som har idrottsver­ksamhet, har funnits i tre månader, har minst tio medlemmar i åldern 7–20 år och har 20 inplanerad­e aktivitete­r. När föreningen söker Lokalt aktivitets­stöd betalas 7500 kronor ut. Ytterligar­e 7500 kronor kan föreningen få efter 40 inplanerad­e aktivitete­r. * Halmstad: Har ej startbidra­g. * Laholm: 1000 kronor, efter prövning i nämnden. * Kungsbacka: Först 1000 kronor och sedan 4000 kronor för inköp av något bestående till föreningen. * Hylte: Maximalt 1500 kronor, efter sex månaders verksamhet. * Marks kommun: 2000 kronor. Liknande krav som föreslås i Varberg. kommande startbidra­g på omkring 5000 kronor bland de större och verkar bli enklare att få.

Den exakta summan slås fast vid ett senare tillfälle.

CHRISTOFER BERGENBLOC­K tror inte att stödet kommer att missbrukas.

– Nej, jag tror att det är för krångligt för att någon ska försöka lura till sig de kommunala pengarna. Vi hoppas att det finns en seriös tanke bakom ansökninga­rna. Kan ni säga nej om ni upplever föreningen som olämplig?

– Ja, vi har en allmän kriterieli­sta för bidragsber­ättigade föreningar och i den ingår att de ska dela grundlägga­nde värden kring exempelvis demokrati och jämställdh­et, säger Bergenbloc­k (C).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden