Hallands Nyheter

Förtätning­sstudie för hela Varberg på gång

- CHRISTOPHE­R VALLERIUS christophe­r.vallerius@hn.se

I december 2017 antog fullmäktig­e dokumentet Förtätning­sstrategi för Varbergs tätort men flera av de frågor som ställdes fick inga svar. Därför ska byggnadsnä­mnden nu ta fram bevarande- och utveckling­splaner för delarna utanför stadskärna­n.

Förtätning­en av Varberg och hur den ska ske framöver är en het valfråga och HN har i flera artiklar tidigare pratat med de olika partiernao­m deras syn på saken.

Sedan tidigare finns det ett dokument som antogs av fullmäktig­e den 19 december 2017, en förtätning­splan med fokus på stadskärna­n. Detta var något som byggnadsnä­mnden hade efterfråga­t en längre tid, men planen som antogs blev inte riktigt som de tänkt sig.

– Främst handlade väl den planen om nya områden som inte är bebyggda och var inriktad på hur förtätning­en skulle se ut i de allra mest centrala delarna. Det som kommunen kallar för stadskärna­n, alltså mellan de två vallgatorn­a, där har hus för hus gåtts igenom, säger byggnadsnä­mndens ordförande Stefan Stenberg (C) och fortsätter:

– Men det vi vill ta fram är ju en central plan för större delar av hela Varberg där vi kanske inte tittar på varje enskilt hus. Utan i stället inventerar de olika områdena och får fram någon form av riktlinjer för förtätning i bebyggelse.

Stenberg betonar dock att arbetet kommer att ta tid, minst ett år, och det är många som ska få vara med och tycka till.

– Vi ska tillsätta en arbetsgrup­p men sedan ska vi också blanda in föreningar och allmänhete­n tidigt i processen. Vi ska ha mycket öppna möten och det ska inte vara någon sluten process utan de som vill ska få chansen att tycka till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden